Upala debelog creva

kategorija: Organi za varenje
KATAR DEBELOG CREVA (KOLITIS) To je upala debelog creva. Razlikujemo akutni i kronicni kolitis. Akutni nastupa, uglavnom, s upalom tankog creva (enterokolitis). Od te bolesti mogu bolovati sve starosne grupe Ijudi. Simptomi bolesti obicno zapocinju nakon greške u ishrani. Nekoliko puta dnevno bolesnika napada nužda i bolovi u trbuhu. Prolivi uglavnom nisu obilni, a u stolici nema gnoja i krvi, ali može biti prilicnih kolicina sluzi. Nakon nekoliko nedelja stanje se smiruje, ali se može vratiti i trajati godinama. Znatan broj bolesnika vremenom ostaju bez smetnji prirodnim putem ili lecenjem, druge, pak, pogadja opstipacija (tvrda stolica), a kadšto se javljaju znakovi ulceroznog kolitisa. 

Lečenje - recepti:

Sastav čaja:

  • 40 g cvetova i listova kunice
  • 40 g stabljike majcine dušice
  • 30 g listova kadulje
  • 20 g hrastove kore
  • 20 g korena srcanika
  • 5 g žila i korena lincure
U 1 litru vode staviti 5 g mešavine trava. Kad provri kuvati poklopljeno 1 minut. Dnevno popiti svu pripremljenu kolicinu caja.

Posle svake obavljene nužde, ispirati se cajem od hrastove kore. Podrucje oko trbuha odenuti toplom odećom. Obroci treba da budu manji, ali ucestaliji (kao pri lecenju ulceroznog kolitisa). Dnevno se može popiti 1 caša domaćeg crnog vina kuvanog sa srcanikom, a pije se u jednakim vremenskim razmacima 4 puta dnevno. Zavisno o težini oboljenja, vina se može popiti i više od 1 caše. Vino se priprema tako da se u 1 litru stavi 10 g usitnjena srcanika i kuva 10 minuta. Ako se bolest ne povuce za 15 do 20 dana, onda se uz srcanik vinu dodaje 100 g beloga luka, neoguljenih cesana (s time da se svaki cesan malo istuca). Pije se na isti nacin kao i vino sa srcanikom.

© 2006 Zoran Maksimović