Proktitis

kategorija: Organi za varenje
UPALA KRAJNJEG DEBELOG CREVA - PROKTITIS. Pod tom bolešcu podrazumeva se upala sluznice i stenke krajnjeg debelog creva. I kod te upale sluznica se zacrveni i otekne, no bolest se znatno razlikuje od katara drugih delova creva. Bolest nastaje kada bakterije prodru u sluznicu gdje se dalje razvijaju. Akutni katar krajnjeg debelog creva može prouzrokovati prehlada, opstipacija, gliste, infekcija i sl. Prepoznatljivi znak bolesti je Ijuta i žareca bol u tom delu creva s prolivom i grcevima cmara, što satima mogu potrajati. Kadšto taj grc zahvati mokracni mehur tako da može nastupiti potpuni zastoj mokrace. Ponekad kad sluznica krajnjeg debelog creva otekne tako jako, da izade napolje. U pocetku bolesti izlucivanje je cesto krvavo, kasnije gotovo gnojno i pomešano s nešto sluzi.

Lečenje - recepti:

Sastav čaja: 1

  • 20 g kunice
  • 20 g srcanika
  • 20 g majcine dušice
  • 20 g hrastove kore (beloga hrasta)
  • 20 g stabljike pirevine
  • 20 g cickova semena
Trave usitniti i smešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 5 g mešavine trava i kuvati poklopljeno 1 minut. Piti po 1/2 dcl pre i posle jela te po 1 dcl za vreme rucka i vecere. Preostala kolicina uzima se u toku dana umesto vode s dodatkom limunova soka ili soka od kisele jabuke. Ako bolesnik ujedno boluje i od hemoroida, prethodno ih je potrebno izleciti. Ako se pojavljuje zatvor, koristiti klistir, a posle toga obavezno ispirati se mlakim cajem od jednakih kolicina hrastove kore i listova. Taj se caj priprema tako da se u 2 litre vode stavi po 15 g hrastove kore i lišca i kuva poklopljeno 5 minuta. Prema potrebi i stepenju bolesti, potrebno je dodati nekoliko kapi limunova soka. Nakon što ste se isprali, obavezno je ubrizgati kantarion ulje i istim uljem namazati gnojna mesta uokolo cmara.
Kantarion ulje priprema se kao što je opisano u lecenju ulceroznog kolitisa.
Ukoliko se u donjem delu trbuha osecaju veliki bolovi, a u predelu cmara grcevi, pri cemu se zaustavlja mokrenje, odnosno ukoliko za vreme mokrenja dolazi do bolova u predelu debelog creva i izlucivanja sluzi i gnoja na cmar, za ispiranje se upotrebljava isti caj uz dodatak od 20 g plodova divlje ruže.

U ishrani koristiti što više kuvanoga voca, ali bez ikakvoga sladora. Preporucljivo je uzimati cvetni prah, ne stariji od godinu dana. U caj što se koristi kao osnovni lijek staviti po 2 male kasike cvetnog praha.
Kod svih kolitisa strogo su zabranjeni slatkiši. Ako se uokolo cmara nalaze rane i gnojne upale, potrebno ih je ispirati cajem od kadulje i kunice. Nakon toga sacekati da se samo od sebe osuši, a zatim cistu belu krpu natopiti kantarion uljem i staviti je preko noci na bolesno mesto.

© 2006 Zoran Maksimović