Oboljenje limfnih žlezda

kategorija: Ostale bolesti
Najčešće bolesti limfnog sistema su limfangitis, limfadenitis i limfedem. Zapaljenja limfnih sudova i žlezda (lymphangitis i lymphadenitis) su najčešće posledica povreda i zapajenja kože, naročito izazvanih stafilokokama i streptokokama. Regionalna limfna žlezdi je uvećana, bolna i osetljiva na pokrete ekstremiteta i pritisak. Pod limfedemom se podrazumeva otok ekstremiteta, koji je uzrokovan poremećenim oticanjem limfe. Razlikujemo primarni i sekundarni limfedem. Prvi je kongenitalnog porekla, a drugi posledica različitih poremećaja. U sekundarnom limfedemu oticanje limfe je otežano zbog postojanja malignih oboljenja, traume, iradijacije, opstrukcije limfnih puteva izazvane parazitima, alergijskog limfadenitisa i drugih poremećaja.

Lečenje - recepti:

  • Majoranom iz poslednje žetve, do grlića napuniti bocu i usuti maslinovo ulje. Ostaviti da na suncu ili blizu štednjaka odstoji deset dana. Obolele žlezde mazati ovim uljem od majorana, mašću od nevena ili uljem od kantariona. Oprati i na dasci oklagijom izgnječiti sveže listove uskolisne ili širokolisne bokvice i velikog podbela, sveže ivanjsko cveće ili sveže stabljike i listove nevena. Listovi moraju da se izgnječe dok su vlažni, zbog toga što voda pomaže da se iz njih izvuče sok. Kaša od listova navedenih biljaka stavlja se naizmenično na obolele limfne žlezde. Sam bolesnik će najbolje odrediti koja kaša mu više prija. Ukoliko je operacija već izvršena, pored sveže biljne kaše, četiri sata dnevno može da se koristi i oblog sa šveden biterom, eventualno da usledi i masaža njime.

  •  Takođe su preporučljivi parni oblozi od rastavića, po dva sata, u krevetu. Dnevno, u gutljajima, obavezno piti litru i po do dve litre čaja od mešavine koja sadrži 300 g nevena, 100 g rastavića, 100 g hajdučke trave i 100 g koprive - na četvrt litre vode uzeti punu malu kašiku. Kada postoji zloćudno oboljenje limfnih žlezda, veoma često dolazi do pojave tvrdih otoka na rukama i nogama, do tzv. elefantijaze. Ruke i noge naglo počinju da otiču, postaju tvrde I neosetljive, a bolesnik ima osećaj da mu oboleli udovi o trupu vise kao da su od drveta. U ovakvom slučaju mogu se staviti opisani oblozi od biljne kaše, i to počev od limfnih žlezda. Oblozima sa biljnom kašom pokrivaju se i otekla mesta. Jedinstveno dejstvo imaju i listovi mečje šape. I kupke od crnog sleza, koji uveče treba potopiti u hladnu vodu, doprinose da se bolesnik oseća bolje. Zahvaljujući kupkama, otoci na rukama i nogama se postepeno povlače. Uspeh obećava i mazanje ovih tvrdih oteklina svežim sokom od zečje soce

© 2006 Zoran Maksimović