Bolovi u želucu

kategorija: Organi za varenje
Lečenje - recepti:

  • Koren iđirota, kamilica, kičice, ruzmarin - u podjednakim delovima. Od ove mešavine uzeti nepunu kašiku, preliti sa dva decilitra ključale vode. Ostaviti da stoji 10-15 minuta, ocediti, zasladiti pravim medom, dodati malo soka od limuna i piti toplo triput dnevno pre jela po jednu šolju. 
  • Pelin – jedna kašičica, nana, kantarion - po jednu kašiku, hajdučka trava - 2 kašike. Sve dobro promešati i od te mešavine uzeti nepunu kašiku , preliti sa dva decilitra ključale vode. Ostaviti da stoji 10-15 minuta, ocediti, zasladiti pravim medom, dodati malo soka od limuna i piti toplo triput dnevno pre jela po jednu šolju. 
  • Koren lincure i ruzmarina - od svakog po 2 kašike, dobro promešati, samleti i od tog praška uzimati dva puta dnevno pola kašičice sa vodom. Deca uzimaju pola označene doze. 
  • Želudačne bolove sigurno leči smesa: lovorovo lišće – jedna kašika, suva kora od narandže - 2 kašike. To se kuva 10 minuta u pola litre vode. Nakon toga ostavi se da stoji 10-15 minuta; zatim se ocedi i pravim medom zasladi. Pije se po jedna šolja triput dnevno posle jela. To je vrlo dobro sredstvo i za bolesnike koji boluju od naduvenosti i prejake kiseline u želucu. Bez narandžine kore dobar je lek protiv upale grla i reumatičnih bolova.
  • U 100 g vode stave se dve kašike sirća i dve kašike šećera i dobro promeša. Na to se nalije puna kašika sode bikarbone i promeša. Čim se počne emulgovati, odmah se popije. Treba uzeti veću čašu da ne »pobegne«. Uzima se čim zaboli želudac ili nastane žgaravica, naročito posle masnog jela. 
  • Litru šumskih ili vrtnih jagoda staviti u litru jestivog ulja. To treba da stoji dva meseca na suncu. Uzima se triput dnevno po jedna kašika. 
  • Dogodi se da čoveka grčevito zaboli želudac posle ne­kog jela ili pića. Za takav slučaj dobro je imati u kućnoj apoteci i tinkturu lincure u jakoj komovici ili prirodnoj šljivovici. Pije se čašica-dve dnevno. 
  • Dve šake zobi i dve kašike meda kuvati 40 minuta u litri i po vode. Pije se više puta dnevno po jednu šolju i ujedno umesto vode. 

© 2006 Zoran Maksimović