Spušten želudac

kategorija: Organi za varenje
Najčešće se javlja posle naglog gubitka telesne mase, posle preterano stroge dijete, kod žena posle porodjaja, ali i posle nekih operativnih zahvata u trbuhu. U svim ovim slučajevima istanji se prednji trbušni zid, koji bi inače trebalo da održava organe u trbušnoj duplji u normalnom položaju. Osim toga, izvesne osobe mogu imati takvu građu tela koja pogoduje spuštenosti želuca. To su visoke, mršave, nedovoljno razvijene osobe. Spuštenost želuca i ne mora da daje neke simptome, ali ako se udruži sa mlitavošću i atonijom želuca, tada se javljaju izvesne tegobe, katkad vrlo neprijatne. Pacijenti se naročito žale na teškoće posle unošenja hrane, naročito posle čorbaste hrane i unošenja veće količine vode ili tečnih napitaka. Vrlo brzo nastaje osećaj zasićenosti, pritiska i težine u želucu, praćeno nadimanjem i podrigivanjem. Karakteristično je da čvrsta hrana ne izaziva teškoće, već samo tečna.

Lečenje - recepti:

  • Pelin, nana, lincura, kadulja, gospina trava - u jednakim delovima, dobro se promešaju. Od te mešavine jedna kašika prelije se sa 200-300 g ključale vode i ostavi da stoji 2-3 sata poklopljeno. Zatim se kuva 2-3 minute, ostavi da se pari 10 minuta (poklopljeno) i ocedi. Pije se više puta dnevno po jedna šoljica. 
  • Hrana mora biti lako probavljiva i ne sme u njoj biti začina i paradajza. Uglavnom treba živeti na mlečnoj hrani, povrću i voću u presnom stanju. Meso uzimati retko, i to od peradi (i samleveno). Obroci neka budu mali, ali češći. Svu hranu kuvati na ulju i što je moguće sa manje tečnosti. Posle svakog obroka treba 10 minuta leći. Zbog pomanjkanja kiseline treba piti vodeni ekstrat ploda divlje ruže (koja se prethodno u suvom stanju istuca u avanu). Pet kašika gore spomenutog ploda stavi se u litru vode i ostavi preko noći da se natapa. Pije se posle jela u količini koja gasi žeđ ili jedna čaša. 

© 2006 Zoran Maksimović