Trovanja

kategorija: Organi za varenje
Hrana i voda koje ne odgovaraju osnovnim higijenskim zahtevima, mogu postati izvor zaraznih bolesti, pa čak i pravih epidemija. Pojam "trovanje hranom" obuhvata sva obolenja koja nastaju zbog uzimanja nezdrave, pokvarene ili otrovne hrane. Najčešća trovanja hranom nastaju zbog toga što je hrana zagađena različitim bakterijama i njihovim otrovima. Ta su trovanja poznata još pod nazivom alimentarne toksikoinfekcije. Uzročnici trovanja hranom pripadaju obično jednoj od tri grupe bakterija: salmonele, stafilokoke i klostridije. Bolesti izazvane tim bakterijama su slične i ogledaju se u naglom početku, povišenom temperaturom, bolovima u trbuhu, povraćanjem ili prolivom.

Lečenje - recepti:

  • Kod trovanja gljivama ili nekom drugom hranom neophodno je potrebno, odmah, čim se primeti trovanje, izazvati povraćanje. Uzeti nekoliko kašika ricinusovog ulja, crnu kafu; dva dana ne jesti, nego piti samo čaj od kamilice. 
  • Šaku mlade hrastove kore skuvati u litri mleka. To se pije dok ne nastupi povraćanje. Ako se upotrebi na vreme, dok se još otrov ne nalazi u krvi, to je siguran protivotrov trovanju bilo kojom otrovnom biljkom ih gljivama.
  • Pomešati u jednakim delovima islandsku mahovinu, iđirot, hajdučku travu i lincuru . Od te mešavine jedna kašika se prelije sa pola litre ključale vode i ostavi po strani 10-15 minuta. Od tog čaja piti svaki sat-dva po nekoliko gutljaja. Dva dana ne sme se ništa jesti osim što se pije čaj. 
  • Treba što više postiti, držati strogu dijetu. Piti voćne sokove, naročito sok crnih ribizla. Piti čaj od pelina ili kičice. Ne piti alkohol. Dok bolest traje, ne pušiti niti jesti čvrstu hranu. 
  • Kod trovanja plinom, ugljenim dioksidom i drugim sličnim gasovima, bolesnika treba odmah izneti na svež vazduh, primeniti veštačko disanje; na grudi i listove staviti slačicu, ali prethodno treba grudi dobro izmasirati. Za svaki slučaj treba pozvati lekara.  

© 2006 Zoran Maksimović