Zapaljenje slepog creva

kategorija: Organi za varenje
Apendicitis je naziv za zapalenje slepog creva. Može biti akutno i hronično. Akutno zapalenje slepog creva nastaje delovanjem zaraznih klica na sluzokožu slepog creva. Od sluzokože, gnojenje se širi dalje, dok ne dođe do spoljne opne creva; nju gnoj nagrize i stvori otvor, kroz koji se gnoj iz šupljine slepog creva izlije u slobodnu trbušnu šupljinu. Izlivanjem gnoja u slobodnu šupljinu trbuha nastaje akutno zapaljenje trbušne maramice. Uzrok zapaljenju su bakterije kojih ima u crevima, ali nije poznato zašto te bakterije kod pojedinih osoba izazivaju zapaljenje slepog creva, a kod drugih ne.

Zapaljenje slepog creva pojavljuje se najčešće u doba od 10. do 30. godine ali akutno zapaljenje slepog creva mogu dobiti i sasvim mala deca, a i ljudi u dubokoj starosti. Kod zapaljenja slepog creva bolovi su uvek praćeni gađenjem i povraćanjem. Stolica je uglavnom zadržana. Ima slučajeva, ali retko, da pri prvim bolovima dođe do naglog proliva.Tok bolesti može biti različit. Napad se može stišati, bol postepeno prestaje, temperatura padne i bolesnik počinje da se oporavlja; napad je prošao bez loših posledica. Sledeći napad zapaljenja slepog creva može uskoro doći, sa ponovnim bolovima i ponavljanjem svih pomenutih znakova oboljenja. Ponekad se napad ne ponavlja po nekoliko meseci.
U drugim slučajevima, bolovi su od početka jaki i ne prestaju. U toku nekoliko sati, ili posle jednog do dva dana, dolazi do prskanja slepog creva i do zagnojavanja cele trbušne šupljine, što je po život bolesnika najopasnije. Momenat kad prsne slepo crevo praćen je najjačim bolom i osećanjem kao da je nož zaboden u trbuh. Znaci hroničnog zapaljenja slepog creva su teškoće u probavi, koje se javljaju povremeno a izražene su u zadržanoj stolici, osećanju punoće u želucu posle jela, gubljenju apetita, podrigivanju i nadražaju na povraćanje. 

Lečenje - recepti:

  • Koristi se čaj od kupinovog lista. 

  • Kopitnjak (list usitnjen - 1 kašika) prelije se sa 200—300 grama ključale vode. Jedan sat se poklopljeno pari. Zatim se ocedi i pije triput dnevno po jedna mala kašikica.     

© 2006 Zoran Maksimović