Zubobolja

kategorija: Ostale bolesti
Zubobolja, dentalgija ili odontalgija je bol koja se javlja u zubu ili tkivima koja ga neposredno okružuju. Najčešće nastaje kao posledica karijesa ili obolenja zubne pulpe, a može nastati i usled problema sa desnima, vilicama, usled izbijanja ili povrede zuba i sl. Zabeleženi su i slučajevi zubobolje nastale kao posledica promene barometarskog pritiska (barodontalgija). Bol se može javiti spontano ili kao reakcija na različite termičke, hemijske i mehaničke nadražaje. Intenzitet varira od blagog do veoma jakog bola, koji može biti konstantan ili sporadičan. Ponekad se može proširiti i na okolna područja (sekundarna hiperalgezija). S obzirom na konkretno tkivo od koga potiče, razlikuju se sledeće vrste zubobolja: dentinska, pulpna, periapeksna, parodontalna i reflektovana. 

Lečenje - recepti:

  • Jedna smokva prereže se upola, skuva u mleku i toplo stavi na upaljeni zub.
  • Nekoliko češnjeva belog luka prorezati svaki na tri dela, sitnom solju namazati i staviti u dva decilitra dobre komovice. To se na vatri tiho prokuva. Sa tom smesom (mora biti mlaka) ispirati. 
  • Kamilica, zovin cvet, majčina dušica - u podjednakim delovima. Sve dobro promešati i od te mešavine jedanu kašiku preliti sa 2 decilitra ključale vode. Zatim poklopljeno ostaviti 15 minuta. Nakon toga ocediti, medom zasladiti i tom tekućinom preko dana više puta grgljati, svaki put gutljaj-dva popiti. 
  • Jednu kašiku sitno iseckanog korena belog sleza staviti u 3 decilitra mlake vode, ostaviti da stoji 2 sata, ocediti, medom zasladiti i tom tekućinom preko dana više puta grgljati, svaki put gutljaj-dva popiti. 

© 2006 Zoran Maksimović