Ešerihija koli

kategorija: Bubrezi i mokraćni kanali
Escherichia coli je bakterija koja veoma cesto prouzrokuje mokracne infekcije. Ona je normalan stanovnik debelog creva, ali kad se nadje u mokracnom sistemu nastaje problem. U vecini slucajeva bakterije se umnožavaju najpre u mokracnoj cevi i tu prouzrokuju upalu (urethritis). Iz mokracne cevi bakterije se mogu uspeti u mokracni mehur i prouzrokovati njegovu upalu (cystitis). Ukoliko se infekcija ne leci, bakterije se mogu dalje uspinjati kroz mokracovode, dospeti u bubrege i prouzrokovati njihovu infekciju (pyelonephritis).. 

Lecenje - recepti:

ÄŚAJ PROTIV BAKTERIJE ESCHERICHIE COLI.

  • 500 grama sleza ( lista ili korena),
  • 100 grama lista vreska ( Calluna vulgaris),
  • 100 grama lista ruĹľe ( Rosa ontifolia),
  • 100 grama cveta vranilovke ( Origanum vulgare),
  • 100 grama suvih peteljki od trešnje.

Sve dobro usitniti i dobro izmešati da se sastav ujednaci. Caj se priprema od 2 velike supene kasike smese i 1/2 litre vode. Dobijeni caj se pije tokom dana umesto vode, nakon 7 dana uzimanja proveriti urin. U vecini slucajeva je sterilan.

Recept kod laksih oblika infekcije

- Dobro oprati i isitniti 400 gr lista celera. Tome dodati dva u mlakoj vodi oprana, a potom iseckana, limuna sa korom. Sve zajedno preliti 1 litrom vrele vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 24 sata. Posle toga procediti i piti 3 puta dnevno, pre jela, po jednu šoljicu. Uzima se 42 dana, uz obavezan dorucak iskljucivo od zobenih pahuljica, kuvanih najviše 5 minuta.

© 2006 Zoran Maksimović