Upala jajnika

kategorija: Muške, ženske i polne bolesti
Upala jajnika može da bude akutna ili hronična. Tok bolesti je često podmukao, bez ikakvih simptoma. Za posledicu ima začepljenje jajovoda i danas je jedan od najčešćih uzroka neplodnosti kod žena. Upala jajnika je uglavnom bakterijska infekcija koja zahvata područje jajnika i materice. Upalu mogu da prouzrokuju i mikroorganizmi prenosivi polnim putem. Vrlo često je u pitanju klamidija i gonokoka. Upalu jajnika prate napetost i bolovi u donjem delu stomaka. Često se javlja temperatura i slabost.

Lečenje - recepti:

  • U jednu posudu (tiganj) stavi se dve šake soli i to stavi na šporet. Varjačom se meša sve dok ne počne da prska. Tada se na so nalije malo sirća, toliko da so postane mokra. Ta so se stavi na lanenu krpu i privije na bolno mesto. Ti se oblozi stavljaju svako veče pre spavanja. Taj oblog dobro je metnuti (kaže Pelagić) i u slučaju kad se primeti kilavost. 
  • Različak, list medveđeg grožđa - po 4 kašike. Cvet zove - 2 kašike, kora od zove - 3 kašike. Sve se dobro promeša. Od te mešavine uzme se 4 kašike i kuva 10 minuta u pola litre vode. Zatim se ostavi poklopljeno da stoji 10-15 minuta. Nakon toga se ocedi, po želji medom zasladi, doda malo soka od limuna i više puta dnevno toplo pije po jedna šoljica. 
  • Kamilica, yovin cvet - po 4 kašike, različak - 8 kašika. Sve dobro promešati i od te mešavine 3 kašike kuvati 15 minuta u pola litre vode. Zatim pustiti da stoji 15-20 minuta. Piti pre jela po jednu šolju triput dnevno. 
  • Kukuruzna svila - 6 kašika, neven, medveđe grožđe - po 4 kašike. Sve dobro promešati i od te mešavine 4 kašike kuvati 15 minuta u pola litre vode. Zatim pustiti da stoji 15-20 minuta. Piti pre jela po jednu šolju triput dnevno. 
  • Šaku majčine dušice preliti litrom ključale vode. Vruće usuti u jednu manju posudu (noćnu) i tu posudu staviti u veću prikladnu posudu, sesti i pokriti se oko tela da para ne izlazi. Treba sedeti sve dok ima pare. 
  

© 2006 Zoran Maksimović