Srčane bolesti

kategorija: Srce i krvni sudovi
Lečenje - recepti:

  • Kukuruzna svila, morski luk, brezovo lišće – po 2 kašike, naprstak (digitalis) – jedna kašičica, dobro promešati i od te mešavine tričetvrt kašike kuvati 2-3 minute u 3 decilitra vode. Zatim ostaviti da stoji 1015 minuta, ocediti, piti pre ručka i večere, nezaslađeno, po jednu šolju.
  • Limun je odličan lek protiv srčanih bolesti. Sok od 3 limuna ulije se u bocu i doda kašičica samlevene soli. To se mućka dok se ne zapeni. Od tog leka uzima se svaki sat po jednu kašiku. To je ujedno lek protiv smetnji u probavi i bolesti jetre. 
  • Vino od ruzmarina dobar je lek za više bolesti, a naročito za srce ako se ujutro i uveče uzima 2-4 kašike. Priprema vina je sledeća: u litrenu bocu stavi se suv fino iseckan list ruzmarina i nalije litra prirodnog belog vina i ostavi da stoji 24 sata. Od tog vina pije se tri puta dnevno pre jela 3-4 kašike. Leči vodenu bolest, srce, čisti krv i tera na mokrenje. 
  • U 3 decilitra vode stavi se jedna kašičica gorocveta (Adonis vernalis) i kuva 2 minute. Ostavi se poklopljeno da stoji 10 minuta. Od tog čaja uzimati svaka dva sata po jednu kašiku . 
  • List ruzmarina, matičnjaka, valerijane - po 4 kašike; ružinog lišća - 2 kašike. Sve dobro promešati i od te mešavine jednu kašiku preliti sa 2-3 decilitra ključale vode. Pije se tri puta dnevno posle jela po jedna šolja. 

© 2006 Zoran Maksimović