Srčani udar

kategorija: Srce i krvni sudovi
Srčani udar ili infarkt je ishemično oboljenje srca. Najnaprednije industrijske zemlje najviše su pogođene ovom bolešću. Najjače ugroženi krajevi su sa najvišim standardom. Najčešći uzrok infarktu je zakrečavanje krvnih sudova (aterioskleroza) uopšte, a posebno krvnih sudova koji snabdevaju krvlju srčani mišić. Zakrečavanje krvnih sudova započinje još u ranoj mladosti, jače se ispoljava posle 30 godina, a kasnije se sve brže razvija. Od nje najviše obolevaju muškarci, a manje žene. Postoje izvesni faktori koji ubrzavaju ovu bolest a to su: -porodična sklonost ka oboljenju, jer je bolest češće ispoljena u pojedinim porodicama; -češće je zapaženo oboljenje kod gojaznih osoba, kao i kod osoba sa povišenim masnim materijama u krvi; -povišeni krvni pritisak je najčešći uzrok ovom oboljenju; -bolest se češće javlja kod strasnih pušača, koji puše veći broj cigareta, a posebno ukoliko je pušenje prisutno više godina; -kod bolesnika od šećerne bolesti češći je infarkt, naročito ako se bolest neredovno leči; -fizička neaktivnost i česti psiho stresovi takođe su dokazani kao faktori koji favorizuju bolest. Najvažniji simptomi infarkta su: produžen i veoma jak bol, stezanje i pritisak u grudima ispod grudne kosti. Bol često seva u levu ruku, vrat iliu vilicu. Bol je često praćen slabošću, malaksalošću, znojenjem, ponekad povraćanjem i jako izraženim gušenjem. Bolovi obično nastaju posle težeg fizičkog zamora, nerviranja i izlaganja hladnoći, ali mogu nastati i bez ovih provokativnih faktora tj. iz čista mira pa čak i u snu. 

Lečenje - recepti:

  • Uzeti 1 kg cvekle, oprati, očistiti, iseći na komade i staviti u posudu od 3litre. Dodati 100 g šećera, 2 g soli, nekoliko komadića raženog hleba. Preliti toplom vodom. Ostaviti 3 dana na toplom mestu. Četvrtog dana je gotovo. Upotrebljavati 3 puta na dan, pola sata pre jela po pola čaše u toku dva meseca. 
  • List kiprovine - 5 delova, muškatla – 4 dela, nana 2 dela, kantarion – 4 dela, srdačica (Leonarus cardiaca) - 4 dela, šišarke hmelja – 2 dela, koren valerijane – 2 dela, majčina dušica - 1 deo, suručica (Filipendula) - 4 dela, vranilovka – 1 deo. Dve kašike smese preliti sa pola litre vrele vode, sipati odmah u termos, ostaviti preko noći, procediti. Uzimati po 1/3-1/4 čaše 3-4 puta na dan, 2-3 meseca. 
  • Samleti u mlinu za kafu suvo korenje dioskoreje i iđirota, pomešati ih u istom težinskom odnosu i uzimati po pola kašičice sa vodom. Ovo pomaže da se krv razredi i izbacuje iz organizma višak holesterola. 

© 2006 Zoran Maksimović