Srčana neuroza

kategorija: Srce i krvni sudovi
Pod srčanom neurozom podrazumevaju se bolesti srca koje dolaze kao posledica neuro-vegetativnih poremećaja. U neuroze srca ubrajamo bolesti kao što je lupanje srca i probadanje srca. Lupanje srca pojavljuje se najčešće kod malokrvnih i slabunjavih ljudi. Oseća se potištenost, gušenje, vrtoglavica, nesvestica, hladan znoj, umor. Probadanje srca: bol se ogleda u vidu srčanog grča koji zahvata naročito levu ruku, disanje je jako otežano.

Lečenje - recepti:

  • Pomešati po 10 g valerijane, glogovog i lavandinog cveta, srdačca, kima, komorača i matičnjaka. Od toga uzeti 3 kašike preliti sa 5 decilitara vrele vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata, ocediti, zasladiti medom i piti u toku dana u 3-4 navrata.
  • Matičnjak, narandžina kora, lavanda, komorač - od svakog po 2 kašike dobro promešati. Od te mešavine stavi se jedna kašika u 300 g vode i natapa 8-12 sati, zatim kuva 3-4 minute. Pije se samo jedna kašika dnevno pre spavanja. Jednom u nedelju dana noge treba prati u vodi u kojoj se 10-15 minuta kuvalo trinje. Nakon toga noge odmah staviti u hladnu vodu do polovine listova. Nogama micati kao da se gazi po vodi. 
  • U slučaju jačeg napada (kucanja) dobro je da bolesnik popije čašu zašećerene vode sa malo limunovog soka, a grudi oprati hladnom vodom.
  

© 2006 Zoran Maksimović