Tromboza

kategorija: Srce i krvni sudovi
Venska tromboza nastaje zastojem tromba (krvnog ugruška) u veni. Mogu biti zahvaćene površinske vene ili duboke vene. Tromboza je uvijek praćena flebitisom (upala vene), pa se koriste termini i tromboza i tromboflebitis. Tromboza može nastati zbog koagulacijskih poremećaja (poremećaji u zgrušavanju krvi) ili može ukazivati na još neotkrivenu zloćudnu bolest. Faktori koji mogu doprineti nastanku tromboze su: oštećenja endotela (unutrašnji sloj zida krvnog suda) kateterom, zastoj krvi nakon operativnih zahvata, oralni kontraceptivi, dugotrajno sedenje sa spuštenim nogama. Simptomi akutne bolesti razvijaju se tokom nekoliko sati ili kroz 1 do 2 dana. Tok bolesti je obično ograničen, traje 1 do 2 nedelje, a nakon toga se akutni proces smiruje i smanjuje se bolnost. Ako se radi o superficijalnom tromboflebitisu, zahvaćena vena može se osetiti pod prstima kao zadebljala, tvrda. To je odraz upalne reakcije i prate je bolovi, osetljivost, eritem i toplota. Duboka venska tromboza može biti asimptomatska ili se isto može ogledati u različitim stepenima osetljivosti, bolnosti, eritema, otekline, toplote, promenama boje kože ili istaknutim površinskim venama. Osetljivost i bol javljaju se pri stajanju i hodanju, a olakšaju se mirovanjem sa uzdignutom nogom. Maksimalna bol javlja se pri savijanju skočnog zgloba sa ispruženim kolenom ili pri ustajanju sa ispruženom nogom i osnovno je za razlikovanje od obične mišićne boli.

Lečenje - recepti:

  • Laneno seme (50 g) kuva se 20 minuta u 3 litre vode. U toj se tečnosti uveče operu noge. Seme se stavi u vrećicu, dok je toplo i stavi na bolno mesto. Noge se zaviju u toplu vunenu krpu. Kura traje još mesec dana i nakon što se bolesnik oseća sasvim zdrav.
  • Treba redovno jesti luk u hrani. On smanjuje zgrušavanje krvi. Uključiti u ishranu smokve i morske alga. Oni imaju jaka antikoagulantna svojstva. Svakodnevna doza vitamina C trba da bude najmanje 100 mg, a vitamina E od 400 - 800 jedinica. Koristiti čaj od brezinih pupoljaka. Jednu trećinu boce od pola litre napuniti brezinim pupoljcima, naliti vodku do grlića. Ostaviti 10 dana. Povremeno protresti. Kada počnu boleti noge treba vene namazati ovom tinkturom, sačekati 10-15 minuta i ponovo namazati. Prekinuti sve fizičke aktivnosti toga dana. 

© 2006 Zoran Maksimović