Histerija i hipohondrija

kategorija: Ostale bolesti
Histerija je vrsta neuroze kod koje su dominantni raznovrsni telesni, senzorni, motoriÄki i mentalni poremećaji sa psihogenim poreklom. To su najÄešće: napadi smeha i plaÄa, preterana razdražljivost, somnambulizam (meseÄarenje), halucinacije, strepnja, uznemirenost, tahikardija (ubrzani rad srca), muÄnina, povraćanje, bolovi u razliÄitim delovima tela, kontrakcije itd.

Hipohondrija je psihiÄki poremećaj koji se ispoljava u neprestanoj usredsreÄ‘enosti osobe na svoje fiziÄko zdravlje, bez objektivne zasnovanosti. Zbog veoma složenog psiholoÅ¡kog mehanizma hipohondriju je teÅ¡ko diferencijalno-dijagnostiÄki razlikovati od stvarnog poremećaja. MeÄ‘utim, nedostatak objektivnih pokazatelja bolesti ili poremećaja, kao i uoÄljiva simulacija mogu ukazati da je u pitanju hipohondrija. 

LeÄenje - recepti:

  • Uzeti crnu koprivu (kao tinkturu) 2 kaÅ¡iÄice dnevno, razreÄ‘eno s malo vode. 
  • List Å¡umske jagode, majÄine duÅ¡ice, lazarkinje, dubÄaca - u podjednakim delovima dobro promeÅ¡ati. Od te meÅ¡avine jednu kaÅ¡iku preliti s 2 decilitra kljuÄale vode. Ostaviti da stoji 10-15 minuta, nakon toga ocediti, zasladiti medom i piti svaki sat-dva po nekoliko gutljaja. 
  • 50% metvice, 30% iseckane valerijane i 20% gorke deteline se izmeÅ¡a i uzme jedna kaÅ¡ika te meÅ¡avine koja se prelije s 2 dl vrele vode. Poklopi se, stoji 2 sata, ocedi, zasladi i pije posle jela. 
  • PomeÅ¡ati u jednakim delovima list matiÄnjaka i metvice, cvet kamilice, hmelj i koren odoljena (valerijane). Uzeti 1 kaÅ¡iku toga, preliti s 2 dl vrele vode, poklopiti i tri sata iza toga procediti i piti. 

© 2006 Zoran Maksimović