Giht

kategorija: Ostale bolesti
Giht ili uratna artropatija je metaboličko oboljenje, koje nastaje kao posledica trajno visokog nivoa mokraćne kiseline u krvi (hiperuratemija) i taloženja kristala mononatrijum-urata u zglobovima i drugim delovima organizma. Predstavlja jednu od najstarijih bolesti poznatih među ljudima. Pre 2000 god. su je zvali "bolest kraljeva", jer je bila raširena među bogatim ljudima koji su preterivali u jelu i piću. Ova bolest se deli u dve kategorije: primarni i sekundarni giht.
Češće je prisutan kod muškaraca nego kod žena i 85-90% bolesnika su muškog pola. Najčešće se javlja tek nakon četvrte decenije života, vrlo je retka pre puberteta, a kod žena obično počinje posle menopauze.
U velikom broju slučajeva uzrok nastanka ovog metaboličkog poremećaja je nepoznat. Kristali koji se gomilaju su soli mokraćne kiseline, koja u organizmu nastaje kao krajnji produkt metabolizma purina. Purini nastaju na tri načina: iz hrane, metabolizmom nukleinskih kiselina u ćelijama i biološkom sintezom. Normalna vrednost mokraćne kiseline u krvi je do 57 mg/dl. i dnevno se u organizmu stvori oko 600 mg. Od toga se putem bubrega izluči 450 mg, a ostatak razgrade bakterije u crevima. Primarni giht nastaje kao posledica i povećanog stvaranja mokraćne kiseline (zbog urođenih grešaka metabolizma) i smanjenog izlučivanja putem bubrega. Sekundarni ili stečeni giht nastaje usled povećanog stvaranja mokraćne kiseline iz nukleoproteina raspadnutih ćelija u slučaju raznih bolesti (policitemija, hronična granulocitna leukemija, psorijaza i dr).

Giht počinje naglo, obično u snu, sa izuzetno jakim bolom u zglobu, toliko jakim da bolesniku i dodir pokrivača pobuđuje bolnu senzaciju. Najčešće je zahvaćen samo jedan zglob, obično zglob nožnog palca, mada izuzetno bolest može početi i na dva ili više zglobova. Oboleli zglob daje jasnu sliku zapaljenskog artritisa, gde dominira otok, zategnuta i sjajna koža jako crvene boje. Ponekad se zbog inflamatornog procesa u zglobu, javlja i povišena telesna temperatura i drhtavica. Ovaj zapaljenski proces traje 3-14 dana, a nakon toga se spontano smiruje. Kulminaciju dostiže u prva 24 časa. 

Lečenje -recepti:

  • Svakodnevno upotrebljavati po 100g šargarepe; izrendati, pomešati sa jednom kašikom biljnog ulja i jesti.
  • Uzeti 4 limuna i 3 česna belog luka; iz limuna izvaditi koštice, beli luk očistiti i samleti ih na mašini za meso; masu preliti sa 7 čaša vrele vode, promešati, ostaviti da stoji 1 dan. Procediti i piti po 40 ml pre jela, jedanput dnevno. 
  • Dve kašike cveta jorgovana preliti 1 čašom votke ili rakije. Ostaviti na tamnom mestu nedelju dana, svakodnevno protresati. Piti po 20-30 kapi 3 puta na dan pre jela.
  • Jednu do dve kašikice cikorije preliti jednom čašom vrele vode. Procediti i piti po pola čaše 2-3 puta na dan pola sata pre jela.
  • Tri kašike kantariona preliti sa 4 čaše kjučale vode, ostaviti 2 sata, procediti i piti po 1/3 čaše 3 puta na dan pre jela. 
  • Uzeti 20 g cveta zove na 200 ml ključale vode. Piti po 1/3 čaše 3-4 puta na dan pre jela; bolje je sa medom.
  • Uzeti 25 g lista crne ribizle i skuvati u pola litre vode. Ostaviti da stoji nekoliko sati. Piti po 1/2-1 čašu 4-5 puta na dan. 
  • Jednu kašiku lista vinove loze preliti jednom čašom vode, kuvati 15 minuta. Piti po pola čaše 3-4 puta na dan. 
  • Sok breze koji se skuplja u rano proleće piti po 1 čašu 3 puta na dan u toku 1-1,5 meseci. 
  • Uzeti 20g iseckanih mladih listova oraha ili nezrelih plodova na 200 ml vrele vode. Kuvati 20 minuta. Piti po 1 kašiku 3 puta na dan. 
  • Rizom pirevine – 4g, veronika – 4g, koren čička – 6g, dan i noć – 6g. Četrdeset grama ove mešavine kuvati 15 minuta u 1l vode. Piti po pola šolje 5 puta na dan jedan sat posle jela. 
  • Samleti 20 g korena šipurka, skuvati u 1 l vode, držati na slaboj vatri 3 sata. Praviti toplu oblogu, staviti na bolno mesto i dobro utopliti.
  • Uzeti 15 g ploda kleke na 100 ml etilalkohola. Upotrebljava se spolja za utrljavanje kao sredstvo za smanjenje bolova. 
  • Ako se spava na dušeku napravljenom od svežeg lista paprati mogu se izlečiti najteže patnje koje nastaju odlaganjem soli (giht, reumatizam, artritis, spondiloza). 
  • Uzeti 100 g žalfije na 6 litara vode. Kuvati 10 minuta. Hladiti do temperature koju može ruka da izdrži i u tome pariti ruke i noge 30-60 minuta. Ovo raditi jednom dnevno (uveče) 1-2 meseca. Dolazi do prestanka boli i omekšavanja kvrga na rukama i nogama.
  • Uzeti 100g cveta kamilice na 10 litara vode. Skuvati, dodati 200 g soli i praviti kupke za otoke ruku i nogu.
  • Za kupku kod gihta koristiti ovsenu slamu: 1 kg slame kuvati pola sata u kanti vode. To je dovoljno za jednu kadu 

© 2006 Zoran Maksimović