Dijabetis - šećerna bolest

kategorija: Ostale bolesti
Šećerna bolest ili dijabetes je hronični, neizlečivi sistemski poremećaj metabolizma, koji se karakteriše hiperglikemijom, tj. trajno povišenim nivoom glukoze u krvi. Uglavnom je uslovljen naslednim faktorima, a nastaje zbog smanjene sekrecije ili smanjenog biološkog dejstva hormona insulina, odnosno u kombinaciji ova dva faktora. Taj nedostatak ometa razmenu ugljenih hidrata, masti i belančevinau organizmu (što se ispoljava tipičnim tegobama), a nakon dužeg vremena utiče i na strukturu i funkciju krvnih sudova, živaca i drugih vitalnih organa i organskih sistema.

Dijabetes se danas ubraja među najčešća endokrinološka obolenja, sa prevalencom u stalnom porastu (naročito u razvijenim zemljama sveta). To je posledica modernog stila života i povećanja broja spoljašnjih etioloških činilaca, među kojima se posebno izdvaja gojaznost. Šećerna bolest se najčešće javlja u starijem životnom dobu kao posledica opštih degenerativnih i sklerotičnih promena u organizmu (koja zahvataju i pankreas, a kod mladih osoba može nastati usled genetskih poremećaja ili oštećenja pankreasa kod određenih zaraznih oboljenja. 

Lečenje - recepti:

  • Veliki švajcarski prirodnjak paroh Kincle kaže: "Šećerna bolest prilično brzo može da se izleči upotrebom sledećih biljaka: 3 dela zečje stope (Geum urbanum), po jedan deo lista kupine i borovnice, 3 dela žute steže (Ro1ep Šaaigea), 2 dela suvih zelenih mahuna pasulja. "Sa četvrt litre vode popariti punu malu kašiku ove mešavine i tri minuta ostaviti da odstoji; dnevna količina je 1,5 do 2 litre. 
  • Lekovito dejstvo lista borovnice zavisi od načina skupljanja. On sme da se skuplja samo pre nego što plod sazre. List borovnice, ukoliko se bere u pravo vreme, predstavlja klinički provereno sredstvo protiv šećerne bolesti. Smatra se dokazanim da mirtilin, koji se nalazi u listu borovnice pre nego što njen plod sazre, ne samo da smanjuje izlučivanje šećera nego može sasvim da izleči bolest. Zato se mirtilin iz lista borovnice s pravom naziva "biljnim insulinom". Uprkos ovim izvanrednim osobinama, lečenje čajem od lista borovnice ne sme se sprovoditi bez lekarske kontrole. 
  • Za snižavanje nivoa šećera u krvi preporučuje se i celer. Stari narodni lek je i rasol od sirovog kiselog kupusa, kao i sveža mrkva, koju treba jesti svakoga dana. U iste svrhe može daposluže crni i beli luk, kada se stave na hleb. 
  • Još jedan narodni lek: četiri velike kašike lista borovnice (list ubran pre nego što plod sazre!) pristavi se u dve litre hladne vode, pa se napola skuva. Pije se po jedna šolja triput dnevno. 
  • I kopriva izvanredno utiče na gušteraču i svojim dejstvom snižava nivo šećera u krvi. Uzima se ekstrakt koprive, koji se može kupiti u apotekama, drogerijama i bio-radnjama.
  • S obzirom na to da korenom iđirota mogu da se izleče sva oboljenja gušterače, on pomaže i kod šećerne bolesti. Preko noći se u šolju hladne vode stavi ravna mala kašika korena iđirota, ujutro se lako ugreje, zatim procedi i pije po jedan gutljaj pre i posle jela, što je ukupno šest gutljaja dnevno. Svih ovih šest gutljaja čaja od korena iđirota veoma prijaju dijabetičaru. 
  • Čaj od lista i izdanaka zove takođe može da se preporuči obolelima od šećerne bolesti. Zova spada među najstarije lekovite biljke koje se upotrebljavaju u narodnoj medicini. 
  • Maslačak se na livadama i njivama bere u rano proleće, čim nikne.Treba ga odseći do korena, dobro oprati i upotrebiti kao prvu prolećnu salatu. Postoji maslačak sa sokom karakterističnim za zelenu travu i, druga vrsta, sa žućkastim mlečnim sokom. Ovaj drugi je prijatnijeg ukusa i topljiviji. U proleće, dijabetičari bi svakodnevno, u podne i uveče, trebalo da jedu ovu salatu. A onda, kada je krajem aprila i početkom maja maslačak u punom cvatu, za svakog dijabetičara je vreme da otpočne četvoronedeljnu kuru za snižavanje nivoa šećera u krvi. Stabljiku treba brati zajedno sa cvetom, oprati, i tek posle pranja odbaciti cvet. Ako dijabetičar jede 10 do 15 stabljika maslačka dnevno, može računati na potpuno normalizovanje nivoa šećera. U početku,stabljike imaju nagorak ukus, ali on kasnije nestaje. 
  • Bela imela takođe pozitivno utiče na gušteraču, te stalnom upotrebom čaja od ove biljke postepeno nestaje uzrok nastanka šećerne bolesti. Imela se preko noći drži potopljena u hladnoj vodi. U početku, potrebna je količina od tri šolje hladne vode i tri pune male kašike imele. Posle nekoliko nedelja, dovoljne su dve šolje, a nakon izvesnog vremena, jedna sa jednom kašičicom imele. U jednom razdoblju proleća, kada za dijabetičare ima i drugog svežeg povrća, čaj od imele uopšte ne treba piti. Ovu lekovitu biljku treba skupljati od početka oktobra do početka decembra, u aprilu i maju, jer je samo tada lekovita. Najlekovitija je ona koja raste na hrastu i na topoli, ali su delotvorne i imele sa jela i sa voćaka. Stabljiku i cvet iseći nasitno. Bele bobice imele se ne smeju upotrebiti za čaj! Pošto i naš mnogo hvaljen šveden biter pozitivno utiče na gušteraču, pa čak je može i izlečiti, dijabetičari treba da koriste i ove kapi. Uzimaju se tri puta na dan - po jedna puna mala kašika, s malo biljnog čaja. Zbog njihovog dubinskogdelovanja, poželjno je jednom mesečno upotrebitiih i za oblog, koji se na gušterači drži četiri sata. 
  • Koren vodopije dijabetičari mogu da koriste kao odlično dijetalno povrće. On se, slično endiviji, dobro opere pod mlazom vode, jer se time ublažava gorčina njegovog ukusa. Uostalom, čaj od cvetova i stabljika vodopije daje dobre rezultate i kod gojaznosti. Za mršavljenje, dnevno piti dve šolje ovoga čaja. 
  • I isceđeni sok svežeg krastavca utiče na snižavanje nivoa šećera u krvi, pa se i on preporučuje dijabetičarima. 
  • Gavez takođe spada među izvanredno dijetalno povrće, isto kao i špargla. Zbog neznatne količine ugljenih hidrata, ovo povrće je idealna dijetalna hrana za dijabetičare. Može se pripremati s dosta masti i prezle a da to bolesniku ne naškodi. Crni koren se za upotrebu u kuhinji gaji u povrtnjaku i nije identičan sa gavezom, koji je poznat i pod ovim nazivom. 
  • Zeleni praziluk je veoma dobar za dijabetičare. Treba ga jesti svakoga dana za večeru, sitno isečenog sve do vrhova perja, na hlebu. Salatu od praziluka poželjno je služiti i uz ručak. Napitak veoma prijatnog ukusa može se pripremiti na sledeći način: 500 g praziluka, sitno isečenog sve do zelenih vrhova, preliti sa 0,7 l suvog belog vina, poklopiti i ostaviti da stoji 24 sata. Posle toga procediti i usuti u bocu, pa ujutro i uveče piti po jedan gutljaj. Čvrsti ostaci mogu da se jedu namazani na hleb.
  • Tri velike glavice belog luka izgnječiti i staviti u litarsku bocu, nasuti prirodne rakije od žita i ostaviti da odstoji 10 do 14 dana. Svakoga jutra, pre doručka, uzeti jednu malu kašiku ovoga vina. 
  • List crnog duda, ljuske od mahuna (naročito konci), dragušac, list koprive - u podjednakim delovima, dobro pomešati i od te mešavine 1 kašiku kuvati 3 minute u 3 decilitra vode. Ostaviti poklopljeno da stoji 10-15 minuta. Nakon toga ocediti i piti triput dnevno po jednu šolju pre jela. Još je bolje ako se pije svaki sat-dva po nekoliko gutljaja. Ne sme se sladiti. 
  • Koren maslačka – jedna kašika, brezovog lišća – 3 kašike, bele gorušice (slačica) – jedna kašičica, ljuske od mahune - 2 kašike. Sve se dobro pomeša i od te mešavine jedna kašika se prelije sa 3 decilitra ključale vode. Ostaviti poklopljeno da stoji pola sata. Nakon toga dnevno piti po nekoliko šolja. 
  • Kantarion, ljuske od mahuna, list crnog duda – u jednakim delovima dobro pomešati i od te mešavine1 kašiku kuvati 3 minute u 3 decilitra vode. Ostaviti poklopljeno da stoji 10-15 minuta. Nakon toga ocediti i piti triput dnevno po jednu šolju pre jela. Još je bolje ako se pije svaki sat-dva po nekoliko gutljaja. Ne sme se sladiti. 
  • Kukuruzna svila - 5 kašika, đurđevak – jedna kašika, list breze - 6 kašika. Sve dobro pomešati i od te mešavine nepunu kašiku staviti u 3 decilitra vode i 2 minute kuvati. Ostaviti poklopljeno da stoji 10-15 minuta, zatim ocediti i piti triput dnevno pre jela. 
  • U proleće sve dok dragušac (Nasturtium officinale) ne ostari, treba ga jesti u obliku salate uz svako jelo. 
  • Četvrt litre vina pomešati sa četrvt litre vode i u tu tekućinu staviti 20 g usitnjenog korena od steže (Potentitla anserina) . To neka stoji 12 sati. Zatim kuvati 15 minuta, procediti i piti svakih pola ili sat - po jednu kašiku. 
  • Plod divlje ruže (šipka) - 30 g, pržiti (ali ne i prepržiti). Zatim samleti ili u avanu stući i preliti litrom vode. To kuvati tiho dok se ne ukuva na polovinu. U taj čaj staviti malo meda i soka od jednog limuna. Taj se čaj pije pomalo preko celog dana. Kod glavnog obroka, u podne, piti cijelu šolju i leći u krevet; toplo se pokriti. Ako se bolesnik oznoji, treba u pola vode i pola sirća namočiti lanenu krpu ili sunđer pa istrljati i oprati gornji deo tela. Ne brisati se. Obući rublje pa opet malo prileći. Kao dijetu treba jesti: kuvanu pšenicu, prekrupu od zobi, ječam, krto meso, hleb od oraha ili lešnika. Od voća: višnje, zrele plodove zove - mogu se uzimati sa čašom jabukovače. Grožđe ne jesti. 
  • Korijen i list peršuna dobro oprati, koren naribati kao ren, a lišće sitno izrezati i sve zajedno sa šoljom kiselog mleka ili jogurta pomešati i popiti. Pije se svake večeri pre spavanja.
  • Kod šećerne bolesti uzmu se 4 kašike lišća borovnice na pola litre vode i kuva dok se ne ukuva do polovine. Pola se popije pre obroka, a druga polovina uveče pre spavanja. 
  • 50 g lista crnog duda (smrvljenog) preliti sa pola litre vrele vode, poklopiti, ostaviti 8-10 sati uz češće mešanje. Pije se umesto vode.
  • Dobro izmešati 60 g borovnice (list) i 100 g ljuske od pasulja. Od toga uzeti 2 kašike i kuvati u 3 decilitra vode. Kuvati dok se voda ne smanji na 1 trećinu. Pije se po jedna čašica u dva navrata pre jela. 
ČAJ ZA DIJABETES - Sastavljen od visoko aktivnih sastojaka lekovitih biljaka daje odlične rezultate u smanjivanju i regulisanju nivoa šećera u krvi. Pored toga ovaj preparat jača imunološki sistem i pomaže zarastanje rana nastalih usled dijabetesa. Sadrži i inulin nužan šećernim bolesnicima. Svojim delovanjem stimulativno utiče na celokupni metabolizam..

Pakovanje: 100 grama
Cena: 450 din.
Naručite na tel: 064/474-1369

© 2006 Zoran Maksimović