Potres mozga

kategorija: Bolesti nerava
POTRES MOZGA. Potres mozga nastaje padom ili udarcem po glavi, ali ga gdekad izazivaju i slabiji uzroci, kao što je šamar. Posledice nastupaju odmah, a ponekad se pojavljuje tek nakon nekoliko sati. Prvi znaci potresa mozga su jaka glavobolja, povracanje, a gdekad i vrtoglavica. Nakon toga sledi pospanost i omamljenost koja ponekad prelazi u nesvesticu. 

Lečenje - recepti:

Bolesnika odmah položiti u bocni položaj da se ne bi ugušio, što je obavezan položaj kod nesvesnog stanja. Paziti da se bolesnik ne nahladi. Ukoliko prostorija nije dovoljno zagrejana, bolesnika je potrebno umotati pokrivacima. Kad dodje k svesti, treba hranu jesti cešce, u manjim obrocima, kako ne bi došlo do gubitka na težini. Jesti što više voca i povrca uz sveže sokove 


Sastav čaja:

  • 40 g cvetova i listova kunice/hajducka trava
  • 40 g stabljike rusomace
  • 40 g bele imele (cele biljke)
  • 20 g majcine dušice (cele biljke)
  • 20 g preslice (cele biljke)
  • 20 g ive trave (cele biljke)

Trave usitniti i smešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 5 g 
mešavine trava i kuvati poklopljeno 1/2 minute. Hladiti poklopljeno i preliti u bocu. Dnevno popiti 1/2 litre caja s malo svežeg limunovog soka. Ukoliko se radi o deci ili mladjim osobama, umesto umerenog pripremati lagani caj: u 1 litru prokljucale vode staviti 2 1/2 g mešavine trava. Piti gorak caj, no cim bolesnik pocne dolaziti k svesti, potrebno je caj zasladiti medom. Bolesnik se ne sme pokretati i ustajati. Izbegavati sve psihicke i fizicke napore, a nakon što ozdravi, izbegavati ih još nekoliko meseci.

© 2006 Zoran Maksimović