Razne tegobe

kategorija: Ostale bolesti
BOLESTI KOŽE

- Rane iz kojih teče gnoj
  • Zovinog lista (nabranog u proleće) staviti jednu šaku na pola litre vinskog sirća i kuvati 4-6 minuta. Time se oblaže rana. 
  • Rane treba posipati sa praškom agave i čistom belom krpom ili gazom zavezati. Ponavlja se sve do ozdravljenja.

- Rane koje trunu i ne zarašćuju
  •  Rane treba posipati sa praškom srčenjaka (Polygonum bistorta), čak i one rane od raka. 


- Ranice po čitavom telu i na pojedinim mestima

  • Prema površini ranica treba pripremiti masu od nesoljene svinjske masti ili od goveđeg jestivog loja i finog pšeničnog brašna. Sve se zajedno pomeša na peći i isprži kao gusta zaprška. Tada se doda malo mleka i pusti da provri. Tu smesu podebelo namazati na čistu krpu i priviti preko noći na ranjava mesta. To se ponavlja nekoliko večeri dok ranice ne prođu

 
BOLESTI MIŠIĆA, KOSTIJU I ZGLOBOVA

 - Bolovi posle amputacije

Fantomski bol je bol koji se javlja posle amputacije nekog ekstremiteta. Pacijent oseća bol u ekstremitetu koga više nema (amputiran je).


  • Još dugo, često i godinama posle amputacije, nastupaju izuzetno jaki fantomski bolovi. Iskustvo pokazuje da oblozi od kaše gaveza (vidi tekst o gavezu, odeljak Načini upotrebe) doprinose ublažavanju bolova koji postepeno sasvim nestaju. 
  • Isto tako izvanredno deluje i esencija od crnog luka. Na kolutove isečenim crnim lukom napuni se boca do grlića, a preko njega se naspe rakija od žita, jačine 38-40%, pa se 10 dana ostavi na suncu ili na toplom mestu, a potom uspe i bočice. Ovom esencijom mažu se amputacioni patrljci. 
  • Mnogo pomaže i čaj od korena perunike, koji se vadi u oktobru, opere četkom i okačen suši. Osušeni koren se samelje u prah, najbolje u isluženom mlinu za kafu, mak ili za prezlu. Pola male kašike ovoga praha preko noći ostaviti da stoji u četvrt litre vode; u toku dana piti jednu do dve šolje, u gutljajima. 
  • Amputacione patrljke trebalo bi triput nedeljno kupati u timijanu (prva kupka može da se upotrebi, ugrejana, još dva puta). Za jednu kupku uzima se puna šaka timijana. - Preporučuje se stavljanje obloga od jastučića napunjenih timijanom ili prečicom. U platnenu navlaku stavi se 100 do 150 g navedenih lekovitih biljaka.

- Bolovi u peti
Jedna šaka majčine dušice stavi se u posudu. Na nju se nalije 4 litre ključale vode. Kad se voda toliko ohladi da se mogu u njoj držati noge, močimo ih 15 minuta. Nakon toga noge se vlažnim rpeškirom dobro izbrišu i zaviju u tople flanelske krpe. Ponavlja se svake druge večeri 4 nedelje.

- Hladne noge

Hladne noge znak su loše cirkulacije krvi i slabokrvnosti.

  • Noge treba kupati barem dva do tri puta nedeljno u vrućoj vodi u kojoj se kuvalo trinje ili zobena slama, prethodno usitnjena. Ako svega toga nema, može se u vruću vodu staviti 4-6 kašika morske soli. 
  • Svake večeri treba pre spavanja oprati noge, ruke i vrat hladnom vodom u koju se ulije malo prirodnog sirća. Sat prije ručka treba popiti šolju toplog čaja od listova zove. Na pola litre vode stavi se 10-15 listova i kuva 1-2 minuta

- Kurje oči
  • U toploj slanoj vodi sa iseckanim belim lukom močiti nogu. Pomalo se kurje oko ljušti dok nestane i čep

- Otečene noge
  • Protiv oteklina nogu treba istucati koren mrtve koprive - 2 kašike na 200 g ulja. Kuva se 3-5 minuta. Ovim lekom mazati bolna mesta. Ovaj lek će otkloniti i ostale otekline na telu, ma gde one bile

- Otečeno koleno
  • Ujutro i uveče stavimo na otečeno koleno obloge od pčelinjeg saća i za kratko vreme koleno će ozdraviti. Ako ispod kolena bole noge, dobro je povezati saće ispod kolena. 

- Umorne noge
  • 6 kašika usitnjenih smrekovih šišarki kuva se 10 minuta u 3 litre vode. U toj vodi kupaju se noge svake večeri pre spavanja 15 minuta. Zatim se osuše flanelskom krpom. 
  • Pelin i detelina u jednakom odnosu vrlo dobro čini umornim nogama.

- Veliki bolovi u kolenima
  • Tri kašike kleke isitni se u avanu i u pola litre sirća (od jabuka) raskuva i razmuti sa žutom ilovačom. Tom vrućom masom (neka je gusta) namaže se nadebelo bolno mesto. Preko toga se zavije mokra krpa, a zatim suva. Svaka 4 sata oblozi se menjaju.


BOLESTI NERVNOG SISTEMA

- Bolesti živaca
  • Koren i cvet jaglaca, šišarke čempresa (kiparis), šimširika - u pojednakim delovima. Sve dobro promešati i od te mešavine jednu kašiku preliti s 2 decilitra ključale vode. Ostaviti poklopljeno 10-15 minuta da stoji, zatim ocediti, medom zasladiti, dodati malo soka od limuna i piti triput dnevno posle jela. 
  • Uzme se do 3 puta dnevno praha valerijane na vrh noža. Popije se sa vodom ili mlekom. 
  • Sat-dva pre spavanja dobro je prošetati se na čistom svežem vazduhu i duboko udisati. 
  • Uzeti lipovog cveta, divljeg bosiljka - po 2 kašike; hajdučke trave - 3 kašike, divljeg šimšira (list) – jednu kašiku. Sve dobro promešati. Od gornje mešavine jednu kašiku preliti sa 3 decilitra ključale vode. Ostaviti da stoji 10-15 minuta, ocediti, pravim medom zasladiti i piti triput dnevno pre jela i jednu šolju pre spavanja. 
  • U litru prirodnog vina staviti 100 g maka da stoji 10 dana. Svaki dan jedanput treba bocu protresti. Od tog vina pije se pre spavanja po 1-2 čašice. 
  • Dve glavice crnog luka sameljemo i taj sok popijemo pre spavanja. To se radi svake večeri dok bolest ne prođe. 
  • Metvice 50 g i po 25 g gorke deteline i valerijane, od toga se uzme 3 kašike, prelije sa pola 1itre vrele vode, poklopi i 2 sata iza toga procedi i pije umesto vode

BOLESTI OKA

- Gnojne oči
  • Na oči bolesnika staviti trulu jabuku sitno iseckanu i preko toga zavoj. Preko zavoja gustu krpu. Za 8 dana oči će biti zdrave. 
  • Usitnjenog peršunovog lišća - 2 kašike stavi se u 300 g vode i kuva 3-4 minute. Kroz gazu ili prokuvanu belu krpu to se procedi i tom tekućinom oči ispiraju. Preko noći stavljati obloge od istog čaja. Svakako se mora dobro procediti. 

- Slabe oči
  • Bokvica muška - 2 kašike, koren valerijane – jednu kašiku; ruta — jednu kašičicu. Sve dobro pomešati i od te mešavine jednu kašiku preliti sa 3 decilitra ključale vode. Piti tri puta dnevno jednu šoljicu pre jela i oči ispirati. 
  • Tri kašike kamilice prelije se sa pola litre ključale vode i ostavi jedan sat da se ohladi. Tad se procedi, ali pri tom se pazi da tekućina ostane bistra - bez primesa kamilice. Tad se ispiraju oči sunđerom ili čistom krpicom koja se obilno namače u oparku. Oči se peru dva puta dnevno po nekoliko minuta. 
  • Ako je magla pred očima, treba sok od dva veća limuna iscediti u pola litre čiste bunarske vode i time zapljuskivati oči po nekoliko minuta - dva puta dnevno - sve dok oči ne ozdrave

- Slab vid
  • U svako jelo stavljati malo majčine dušice, umivati oči u vodi u kojoj se natapala majčina dušica. To se ponavlja sve dok se vid potpuno ne oporavi. 
  • Ako peku oči, treba ih ispirati čajem od muške i ženske bokvice. 
  • Obraze ne umivati vodom. Oko očiju i veđe treba masirati kiselim mlekom ili surutkom i posle masiranja oči se dobro obrišu. Ujutro, pre obrokaa i pre spavanja oči se natrljaju pravim maslinovim uljem. Oči će ojačati, a vid znatno popraviti.

BOLESTI ORGANA ZA DISANJE

- Kašalj asmatični
  • Koren omana, list podbela, gaveza i hajdučke trave – u podjednakim delovima, dobro promešati. Od te mešavine jednu kašiku preliti sa 2 decilitra ključale vode. Ostaviti poklopljeno 10-15 minuta. Nakon toga ocediti i piti.

- Kašalj od nazeba
  • Hajdučka trava, cvet podbela - po 2 kašike, lipa – 3 kašike, luk crni sitno iseckan - 4 kašike. Dobro se promeša i od te mešavine kuva se jedna kašika u 3 decilitra vode 15 minuta. Od toga čaja piti svaka 2 sata po nekoliko gutljaja. 
  • List šumske jagode, kamilice i hajdučke trave - po 3 kašike, kičice - 2 kašike. Sve dobro promešati. Od te mešavine uzme se 2 kašike na 3 decilitra ključale vode i ostavi 10-15 minuta da odstoji. Tada se ocedi, zasladi medom ili šećerom. Pije se triput dnevno pre jela.

- Začepljen nos
  • Prašak cveta divizme ušmrkati više puta dnevno u nos

BOLESTI ORGANA ZA VARENJE

- Ranice u ustima
  • U poširoku šerpu stavimo 10 kašika cveta kamilice i na to nalijemo 5 litara ključale vode. Gornja se odeća skine do kože, nagne se nad šerpu i telo pokrije preko glave čaršavom ili ćebetom. Pri tom se usta drže otvorena i duboko se diše. Oči moraju biti zatvorene. Telo se spušta sve niže za parom kako se voda hladi i to dozvoli. Kad se niže ne može ostane se tako. 
  • Pomeša se kamilica, lišće borovnice, steža (Potentilla anserina) i žalfija u jednakim delovima. Od te mešavine uzme se mala kašičica i prelije sa 200 g ključale vode i pusti poklopljeno da kratko vreme stoji. Kad se malo smlači, tada se procedi i time ispiraju usta nekoliko puta dnevno. 

- Zadah iz usta
  • Zadah iz usta nije neprijatan samo onome koga pogađa nego i njegovoj okolini. Pre svega, lekar mora da utvrdi uzroke ove pojave. A uzroci mogu da budu pokvareni zubi, koji moraju da se poprave, zatim razne izrasline u usnoj šupljini, upala krajnika, sekreti nosne sluznice, ali i loše varenje sa smanjenom želudačnom kiselinom, ili zatvor stolice. Kod ovog poslednjeg, dovoljno je regulisati varenje. Ako postoji neka rana u usnoj šupljini, ona se ispira grgotanjem mlakim čajem od ivanjskog cveća, zapaljeni krajnici se ispiraju čajem od žalfije, dok kod sekreta nosne sluznice pomaže ušmrkavanje mlakog čaja od žalfije. Zadah iz usta često može da se otkloni sa nekoliko kapi ulja borovice (kleke) koje se u čaši mlake vode pije polako, gutljaj po gutljaj. I žvakanje semena mirođije može da pomogne. Ako je zadah prouzrokovan nekim smetnjama u usnoj šupljini, pomaže grgotanje mlakom vodom u koju je stavljeno 30 do 40 kapi tinkture od mire (Соmmiphora mуrrha). Čaj od pelena je odličan lek kod obloženog jezika i protiv lošeg zadaha iz usta. Rašireno mišljenje da je "pelen zdrav i nikada ne može da škodi" ni u kom slučaju nije tačno. Treba biti oprezan s njim. Na šolju vode stavlja se jedva pola male kašike pelena. 

- Zagnojeni koren zuba i bolesna usna šupljina
  • Šaka suvog kupinovog lista stavi se u litru vode i kuva dok se ne ukuva na polovinu. Kad se ohladi, doda se jedna kašika vinskog sirća. Tom tekućinom ispira se zubno meso i usna šupljina. 

BOLESTI POLNIH ORGANA

- Pojačana i produžena menstruacija
  • Uzeti po 30 g troskota i rusomače i 40 g imele. Od ovoga uzeti 2 kašike, kuvati u 2 decilitra vode oko 15 minuta, ostaviti 4 sata, zatim procediti i piti u 2 navrata, ujutro i uveče. 
  • Uzeti po 30 g rusomače i troskota, po 20 g kamilice i bele imele (list). Od toga uzeti 3 kašike, preliti sa 4 decilitra vrele vode, poklopiti i ostaviti 2 sata, zatim piti toplo ujutro i uveče


BOLESTI SRCA I KRVNIH SUDOVA

- Oboljenja srca i krvotoka
  • S obzirom na to da je infarkt srca poslednjih godina sve učestaliji i kao da postaje opštenarodna bolest, ukazaću na jednu čajnu mešavinu koja je iznenađujuće uspešna kod bolesti srca i krvotoka:10 g rastavića, 10 g iđirota, 10 g hajdučke trave, 10 g kore krušine, 10g srčanika, 10g garnike, 30 g gloga, 10 g rute, 10 g zečjeg trna, 10 g dimnjače, 10 g smrdljive koprive, 10g maslačka, 10 g mahuna od pasulja, 20 g imele, 10 g troskota, 10 g pirevine, 10 g mehurastog okreka, 10 g repušine, 10 g steže (gusjaka), 10 g rusomače, 20 g mate čaja, 10 g korena bedrinca, 10g matičnjaka, 10 g irske mahovine (Potentilla anserina). Sve dobro pomešati i na jednu šolju uzeti punu malu kašiku bilja. Ova čajna mešavina se preko noći drži u hladnoj vodi, a ujutro ugreje. Pije se ujutro i uveče po jedna šolja čaja zaslađenog malom kašikom meda

- Prošireni kapilari
  • Treba se prati u hladnoj vodi. Noge polevati hladnom vodom. To se svake večeri ponavlja i odmah zatim ide se u krevet da se organizam ne prehladi. Za vreme gornje kure treba piti čaj od zovinog cveta.

- Slabi srčani mišići
  • Za oslabljene srčane mišiće najbolja je masaža. Litrena staklenka napuni se do polovine usitnjenom rusomačom (Capsella bursa pastoris). Staklenku dopunimo 96% alkoholom i ostavimo 10 dana na suncu ili na toplom mestu. Nakon toga se staklenka stavi u hladnu prostoriju i tom tekućinom svake večeri masiraju bolna mesta mišića na levoj strani grudnog koša i to odozdo prema gore.

- Srčane bolesti
  • Kukuruzna svila, morski luk, brezovo lišće – po 2 kašike, naprstak (digitalis) – jedna kašičica, dobro promešati i od te mešavine tričetvrt kašike kuvati 2-3 minute u 3 decilitra vode. Zatim ostaviti da stoji 1015 minuta, ocediti, piti pre ručka i večere, nezaslađeno, po jednu šolju.
  • Limun je odličan lek protiv srčanih bolesti. Sok od 3 limuna ulije se u bocu i doda kašičica samlevene soli. To se mućka dok se ne zapeni. Od tog leka uzima se svaki sat po jednu kašiku. To je ujedno lek protiv smetnji u probavi i bolesti jetre. 
  • Vino od ruzmarina dobar je lek za više bolesti, a naročito za srce ako se ujutro i uveče uzima 2-4 kašike. Priprema vina je sledeća: u litrenu bocu stavi se suv fino iseckan list ruzmarina i nalije litra prirodnog belog vina i ostavi da stoji 24 sata. Od tog vina pije se tri puta dnevno pre jela 3-4 kašike. Leči vodenu bolest, srce, čisti krv i tera na mokrenje. 
  • U 3 decilitra vode stavi se jedna kašičica gorocveta (Adonis vernalis) i kuva 2 minute. Ostavi se poklopljeno da stoji 10 minuta. Od tog čaja uzimati svaka dva sata po jednu kašiku . 
  • List ruzmarina, matičnjaka, valerijane - po 4 kašike; ružinog lišća - 2 kašike. Sve dobro promešati i od te mešavine jednu kašiku preliti sa 2-3 decilitra ključale vode. Pije se tri puta dnevno posle jela po jedna šolja.


- Srčane mane
  • Pomešati po 25 g nane (list), i matičnjaka (list) po 10 g, kamilice, komorača, hajdučke trave (cvet), gloga (cvet) i kruške (kore). Uzeti 3 kašike te smese, preliti sa pola litre vrele vode, ostaviti preko noći poklopljeno. Piti umesto vode nakon jela. 

BOLESTI UHA

- Oštećenje sluha usled prehlade
  • Pomešati iste količine dobričice, žalfije i hajdučke trave. Čaj od ovih biljaka se upotrebljava za ispiranje ušiju. Preporučuje se i šveden biter kojim se navlaži komadić vate i stavi u uho, kao i toplo ulje od timijana, čije se kapi u uvo stavljaju pre vate. Ulje od timijana se greje tako što se mala kašika sa jednom do dve kapi ulja stavi u toplu vodu. 

- Zagnojeno uho
  • U pola litre belog vina stave se dve kašike ruzmarina da zavri. Od tog vina stavljaju se oblozi na bolno uvo. 
  • Svako jutro i veče nakapati u bolesno uvo nekoliko kapi soka od rusomače.
  • Ako se uvo gnoji, dobro je uštrcati mleko u kome je kuvano seme od konoplje


- Nemiran san (kod dece)
  • Ako se deca dok spavaju često prevrću i ne nalaze mir, trenutno pomaže - pod uslovom da dete u prostoriji gde spava nije izloženo zračenju - kupka od lipovog cveta. Veću kofu napola napuniti lipovim cvetom i u hladnoj vodi ga ostaviti preko noći. Sledećeg dana se ekstrakt ugreje i doda vodi za kupanje. Ono traje 20 minuta. Ponovo ugrejana, ova voda može da se upotrebi još dvaput. Cvet lipe po mogućnosti brati na suncu

© 2006 Zoran Maksimović