Opekotine

kategorija: Bolesti kože
Opekotina (combustio) je vrsta hipertermiÄke povrede koja može nastati dejstvom elektriÄne struje, hemikalija, suve toplote, vrele teÄnosti i gasa, zraÄenja ili trenja. Opekotina može biti razliÄite veliÄine, u zavisnosti od zahvaćene povrÅ¡ine tela, razliÄite težine, u zavisnosti od stepena oÅ¡tećenja tkiva sa razliÄitim komplikacijama. OÅ¡tećenja miÅ¡ića, kosti, krvnih sudova i unutraÅ¡njih organa, nastaju kod dubokih opekotina (u odnosu na povrÅ¡inu tela) i praćena su jakim bolom zbog povreda živaca. Zavisno o stepenu oÅ¡tećenja opekotine mogu biti praćene brojnim potencijalno smrtonosnim komplikacijama, ukljuÄujući Å¡ok, infekcije, poremećaj metabolizma elektrolita i poremećaj disanja (kod udahnutih vrelih gasova i para). Brojna fiziÄka oÅ¡tećenja na povrÅ¡ini tela, kao komplikacija opekotina, mogu izazvati ozbiljne psiholoÅ¡ke i emocionalne probleme kod opeÄene osobe zbog ožiljaka i deformacija. Zavisno od dubine oÅ¡tećenja opekotine delimo na: opekotine prvog stepena, opekotine drugoga stepena, i opekotine trećeg stepena. 

LeÄenje - recepti:

  • Sirovi krmpir naribati i staviti na opekotinu kao oblog. 
  • Dobro je opekotinu mazati lanenim uljem - pomoću vate ili peruÅ¡ke. 
  • Na Äistu belu krpu obilno namazati pravi pÄelinji med i time oviti opeÄena mesta. Oblog treba menjati svaka tri sata. 
  • Kupusni list dobro rastući, sok iscediti i pomeÅ¡ati sa belancetom od jajeta. Time preko dana Äešće mazati opekotinu. 
  • Opekotinu od vrele vode i vatre sigurno leÄi oblog s lišćem od nevena. 
  • Kad se domaćica opeÄe na Å¡poretu, neka nad vrućim Å¡poretom drži ruke. Za kratko vreme bolovi će popustiti. Mehuri neće izbiti poÅ¡to će preko opekotine nastati zaÅ¡titna kožica. 
  • Najbolji su oblozi od hladnog mleka. Tada neće nastati mehuri. 
  • 100 g cveta i lista lipe prelije se sa 1 litrom vrele vode, poklopi, ostavi 3 sata ocedi i upotrebi. 
  • Opekotine se leÄe meÅ¡avinom jednakih delova lanenog ulja i kreÄne vode. Mućka se dok meÅ¡avina ne pobeli i tom meÅ¡avinom mazati opekotine. 

- Stavljati obloge od vina koje nije kiselo. Prethodno ga treba malo smlaÄiti, jer ako nije hladno, manje boli. Oblog se drži pola sata. Zatim se uzme 100 g maslinovog ulja i komadić voska (veliÄine kao tri kocke Å¡ećera). Kuva se tako dugo dok se vosak ne rastopi i pomeÅ¡a sa uljem. Kad se ohladi, tom mašću mažu se opekotine i oparena mjesta. Jednom dnevno se previje, ali svaki put se ponovo stavljaju oblozi od vina na pola sata. Vino mora biti mlako. Vino spreÄava gnojenje.  

© 2006 Zoran Maksimović