Opekotine

kategorija: Bolesti kože
Opekotina (combustio) je vrsta hipertermičke povrede koja može nastati dejstvom električne struje, hemikalija, suve toplote, vrele tečnosti i gasa, zračenja ili trenja. Opekotina može biti različite veličine, u zavisnosti od zahvaćene površine tela, različite težine, u zavisnosti od stepena oštećenja tkiva sa različitim komplikacijama. Oštećenja mišića, kosti, krvnih sudova i unutrašnjih organa, nastaju kod dubokih opekotina (u odnosu na površinu tela) i praćena su jakim bolom zbog povreda živaca. Zavisno o stepenu oštećenja opekotine mogu biti praćene brojnim potencijalno smrtonosnim komplikacijama, uključujući šok, infekcije, poremećaj metabolizma elektrolita i poremećaj disanja (kod udahnutih vrelih gasova i para). Brojna fizička oštećenja na površini tela, kao komplikacija opekotina, mogu izazvati ozbiljne psihološke i emocionalne probleme kod opečene osobe zbog ožiljaka i deformacija. Zavisno od dubine oštećenja opekotine delimo na: opekotine prvog stepena, opekotine drugoga stepena, i opekotine trećeg stepena. 

Lečenje - recepti:

  • Sirovi krmpir naribati i staviti na opekotinu kao oblog. 
  • Dobro je opekotinu mazati lanenim uljem - pomoću vate ili peruške. 
  • Na čistu belu krpu obilno namazati pravi pčelinji med i time oviti opečena mesta. Oblog treba menjati svaka tri sata. 
  • Kupusni list dobro rastući, sok iscediti i pomešati sa belancetom od jajeta. Time preko dana češće mazati opekotinu. 
  • Opekotinu od vrele vode i vatre sigurno leči oblog s lišćem od nevena. 
  • Kad se domaćica opeče na šporetu, neka nad vrućim šporetom drži ruke. Za kratko vreme bolovi će popustiti. Mehuri neće izbiti pošto će preko opekotine nastati zaštitna kožica. 
  • Najbolji su oblozi od hladnog mleka. Tada neće nastati mehuri. 
  • 100 g cveta i lista lipe prelije se sa 1 litrom vrele vode, poklopi, ostavi 3 sata ocedi i upotrebi. 
  • Opekotine se leče mešavinom jednakih delova lanenog ulja i krečne vode. Mućka se dok mešavina ne pobeli i tom mešavinom mazati opekotine. 

- Stavljati obloge od vina koje nije kiselo. Prethodno ga treba malo smlačiti, jer ako nije hladno, manje boli. Oblog se drži pola sata. Zatim se uzme 100 g maslinovog ulja i komadić voska (veličine kao tri kocke šećera). Kuva se tako dugo dok se vosak ne rastopi i pomeša sa uljem. Kad se ohladi, tom mašću mažu se opekotine i oparena mjesta. Jednom dnevno se previje, ali svaki put se ponovo stavljaju oblozi od vina na pola sata. Vino mora biti mlako. Vino sprečava gnojenje.  

© 2006 Zoran Maksimović