Svrab

kategorija: Bolesti kože
Svrab, (lat. pruritus), je subjektivna patološka pojava na koži i sluzokoži koja prati neke kožne i druge bolesti, a manifestuje se neprijatnim senzacijama koje izazivaju želju (refleks), za češanje ili grebanje. Svrab ne treba mešati sa drugim subjektivnim osećajima kao što su gmizanje, parestezija, peckanje i bol. Svrab u ustima je izuzetno redak i tada je obično lokalizovan na tvrdom nepcu, a provocira ga dodir jezika.

Kožni ili neuropatski svrab potiče iz kože i periferni je ili pruritoceptivni oblik svrabeža, a može biti izazvan raznim uzročnicima koji mogu biti mehanički, hemijski, toplotni i električni. Neuropatski svrab može da potiče iz bilo koje tačke duž aferentnog puta, kao rezultat oštećenja nervnog sistema. Može biti izazvan bolestima ili poremećajem funkcija centralnog nervnog ili perifernog nervnog sistema.

Psihogeni svrab je takođe povezan za neke simptome psihijatrijskih poremećaja kao što su taktilne halucinacije, parazitalne iluzije ili opsesivno-kompulzivni poremećaji (povezani sa neurotičnim češanjem- grebanjem).

Svrab je neprijatan osećaj koji najčešće izaziva češanje ili grebanje, nakon koga mogu nastati posledice u vidu ogrebotina (lat. exscoriatio), koje se naknadno mogu zagaditi. Pojava sekundarnog zapaljenja izazvanog infekcijom ogrebotina, još više pojačava svrab a time i češanje. Na taj način nastaje začaran krug koji se često teško može prekinuti.

Lečenje - recepti:

  • Bolesna mesta mazati uljem u kome se natapao ruzmarin. Nakon jednog sata ta ista mesta namazati pravim pčelinjim medom. To se ponavlja nekoliko dana. 
  • Zovin list - dve kašike, potočnjak (Lythrum salicaria)- 3 kašike, staviti u litru ključale vode i ostaviti po strani pola sata. Tim čajem ispirati bolesna mesta po nekoliko puta dnevno. 
  • Svrab na polnom organu ili na drugom mestu po telu treba spirati svake večeri slanom vodom kojoj se doda isto toliko sirća. Uz to dnevno piti čaj od hajdučke trave i potočnjaka u jednakim delovima. 
  • U tri litre vode stavi se kg bijelog pasulja. Kad se pasulj dobro raskuva, ocedi se. Tom vodom peru se bolesni delovi tela. Već nakon nekoliko pranja primetiće se vidljiv uspeh. 
  • Svrab i šugu sigurno leči ovaj lek: uzme se 5 kašika sumpora u prahu i pet kašika gašenog ili negašenog kreča. Na to se nalije litra vode i kuva 10-15 minuta. Treba paziti da se kuva na tihoj vatri jer lako pokipi. Nakon toga ostaviti da se ohladi. Kada se kreč i sumpor slegnu na dno posude, čista voda se odlije u posebnu posudu. Voda je u međuvremenu postala žućkasta. Kreč i sumpor se baci. Tom vodom maže se čitavo telo 2-3 puta dnevno i to tri dana. Nakon tri dana bolesnik je sasvim zdrav. 
  • 20 g cvetova i listova majčine dušice, 20 g cvjetova i listova gloga, 20 g listova masline, 20 g listova matičnjaka, 20 g ive trave (bez žila),10 g listova ružmarina. Trave jako usitniti i smešati. U 1 litru proključale vode staviti 5 g mešavine trava i kuvati poklopljeno 1/2 minute na laganoj vatri. Hladan čaj procediti i po želji zasladiti medom. Umesto meda, može se dodati malo svežeg limunovog ili narandžinog soka, što je i korisnije. Piti 3 puta dnevno pre i posle jela po 1 dcl, a preostalu količinu od 4 dcl popiti između obroka u toku dana. 

© 2006 Zoran Maksimović