Upala zanoktice

kategorija: Bolesti kože
Zanoktica je upalni proces na korenu nokta, a nastaje pucanjem uskog orožnelog dela kože koji pokriva koren nokta. Zanoktice nastaju zbog toga što nokat raste mnogo brže nego kožica oko nokta, zbog čega dolazi do njenog razvlačenja i pucanja i stvaranja ranica. Kožica oko nokta ubrzo natekne i jako se zacrveni, uz jake bolove propraćene pucanjem. Ako se upala blagovremeno ne leči, ona se širi pod sam nokat, što još više pojačava bolove. Osim toga, zanoktice se mogu inficirati, a tada nastaje gnojna upala koja može dovesti do gubitka nokta.

Najčešći uzrok nastanka zanoktica je suva koža. Međutim, zanoktice mogu prouzrokovati i razne kemikalije, kao npr. agresivna sredstva za čišćenje, pa čak i nedostatak nekih vitamina i minerala u organizmu, a najčešće kalcijuma i gvožđa. 

Lečenje - recepti:

  • Kod upale zanoktice 50 g crnog sleza preko noći ostaviti u hladnoj vodi; ova voda se (ugrejana), pre spavanja koristi za kupke ruku ili nogu, u trajanju od 20 minuta. Ako se čuva na hladnom, može da se upotrebi još dva do tri puta. Zapaljeni koren nokta namaže se mašću od nevena i preko toga stavi oblog od švedske grančice. 
  • Krte ili oštećene nokte treba mazati sokom od crnog luka ili ljutića; crni luk prepoloviti i njime češće trljati nokte. On se može i iscediti. S uspehom se upotrebljava i sok od ljutića, koji raste na rubovima šuma i livada. Otvoriti debelu stabljiku okruglog preseka i njenim sokom češće mazati nokte. Jednim mazanjem ne može se ništa postići, ono mora da se ponavlja kroz duži period.  

© 2006 Zoran Maksimović