Čirevi po telu

kategorija: Bolesti kože
To je akutna upala lojnih i znojnih kožnih žlezda kojuizazivaju bakterije. Uglavnom su to gnojni bacili što ulaze kroz kožne pore i stvaraju pupčane čvoriće, a kasnije sve veće i tvrđe čvorove. Oni se nalaze duboko u koži, a zbog svoje napetosti stvaraju velike bolove. Posle nekoliko dana nastaje gnojno omekšanje čira, započinje u središtu a dopire do površine kože. Uokolo šira sve je crveno, vruće i natečeno. Nekad upala prodire u dublje slojeve i uzrokuje gnojenja. I šećema bolest često izaziva čireve. 

Lečenje - recepti:

  • Po 3 kašike koprive i orahovog lišća i 2 kašike preslice dobro promešati. Od te mešavine jednu kašiku preliti s tri decilitra ključale vode i piti triput dnevno po šolju. 
  • Dobro je na čir stavljati obloge od kuvanog lanenog semena. 
  • Pokojni Vasa Pelagić je tvrdio da živu ranu iz koje stalno teče gnoj sigurno leči ovaj lek: 50 g lista kukute treba u čistom loncu kuvati 10-15 minuta. Rana se tom vodom ispira dva puta dnevno. Kuvano lišće svaljati u kolačić, s a jedne strane namazati medom, priviti namazanu stranu na ranu i ostaviti da stoji do drugog pranja. Onda staviti novo. To se ponavlja 6 dana. Lišće, nakon što se skine s rane, treba spaliti. 
  • Na čireve je dobro stavljati sitno izrezan crni luk i ranu zaviti čistom prokuvanom krpom ili čistom gazom. 

© 2006 Zoran Maksimović