Apsces

kategorija: Bolesti kože
APSCES. Svaki apsces pocinje malim gnojnim žarištem. Negde na koži, u koži ili pod kožom. Borba protiv bacila zavisi od imuniteta tela . Takodje, naša nesmotrenost može da pridonese da se infekcija ubrza.
Kada dodje do zagnojenja rane ili upale ne treba ocekivati da se ona sama od sebe poveca i nestane. Cim se negde na koži tela pojavi neka upala i pocinje da prerastata u gnojno žarište, pomoci ce LJUTOVNICA, ŽELJEZARKA ( Verbena officinalis).
Ona pomaže i u najtežim slucajevima. Bez obzira da li apsces uznapredovao ili ne, pravilno primenjen oblog od željezarke sprecice u svakom slucaju daljnje napredovanje apscesa. Željezarka cini otpornijom okolinu gnojnog žarišta na bakterije koje se više ne mogu širiti dalje. 

Lečenje - recepti: 

- Zagnojeno upaljeno mjesto na koži prekrije se komadom ciste – sterilizovane gaze odnosno što tanjeg platna, a na njega se položi KUVANA, JOŠ TOPLA LJUTOVNICA,ŽELJEZARKA. Željezarka mora biti zdrobljena i usitnjena, jer je sušena biljka previše voluminozna i neprikladna za rukovanje, a sveža je tek kratko vreme na raspolaganju. Tucana biljka stavi se u vrecicu od gaze i skuva u vodi, zatim se polako iscedi, a topla kuvana željezarka položi se na tanko platno kojim je prethodno prekriveno gnojno žarište.
Cim se oblog osuši, treba postupak na isti nacin ponoviti.

Na taj nacin se može okoncati citav niz pocetnih gnojenja, zaustaviti ona uznapredovala i nakon eventualnog zarezivanja ( intervencija lekara) gnojne vrecice brzo ce ih izleciti. NAPOMENA: za oblog ne koristiti vodu u kojoj je kuvana biljka, VEC KORISTITI SAMU BILJKU! Ne stavljajte biljku direktno na obolelo mjesto, vec ga prethodno prekrijte tankim platnom. Postupate li ovako, ucinak ce biti pravi, u suprotnom pogrešno postupate, i ne ocekujte rezultat.

Ukoliko se lecenje željezarkom pravilno sprovodi, može uspešno da deluje protiv niza kožnih infekcija.:
protiv insekta ( panaritium);
furunkula, bedrenice ( crni prišt);
teških apscesa na zatiljku i ledjima;
apscesa na znojnim žlezdama pod pazuhom;
apscesa na prsnim – mlecnim žlezdama (kod zastoja mleka);
apscesa na potkolenici (pokosnici), te kod zagnojenih krvnih izliva nakon nesreca;
hronicnih gnojenja rane,
za lecenje rane nakon otvaranja gnojna žarišta.

Ljutovnicom,Željezarkom se mogu uspešno leciti furunkuli nosa, slušnog kanala, gornje usne

© 2006 Zoran Maksimović