Bradavice

kategorija: Bolesti kože
Lečenje - recepti: 

Treba razlikovati mladeže od bradavica !
Za uklanjanje bradavica koriste se mnoge biljke koje izlucuju sok nadražujuci kožu.
Medu najdelotvornijima je Sempervivum tectorum L. – poznata u narodu kao cuvarkuca ili eševerija. Biljka raste po krovovima, stenama i zidovima, a mnogi je drže i u loncima po krovovima.
Samim sveže istisnutim sokom mažu se bradavice i kurje oci radi odstranjivanja.
Bradavice takoder nestaju ako se duže vreme namažu obolela mjesta sokom od obicnog luka (Allium cepa L.)
Bradavice je dobro svaki dan namazati svežim sokom od rosopasa žutog (Chelidonium majus L.), ili se pripremi tinktura pomešana s medom.
Za lecenje se koristio sok rosulje ( Drosera rotundifolia).
Smokvin mlecni sveži sok podstice varenje i tera crevne gliste, a bradavice namazane time sokom nestaju.
U vinu kuvana kora ili pepeo od vrbove kore lek je protiv bradavica i kurjih ociju, a pranje lugom od pepela bele vrbe lece se razni osipi i prištevi na koži.

- U grupu biljaka koje nadražuju kožu treba pre svega ubrojati one biljke koje sadrže etericna ulja, jer upravo ona nadražuju kožu. Ipak, valja napomenuti da nakon dužeg delovanja i oštecuju kožu ( izazivaju crvenilo kože, upalu, plikove pa i samo raspadanje kože) ukoliko se ne apliciraju direktno na bradavicu. Još intenzivnije deluje na kožu smola raznih crnogoricnih biljaka; a smola se dobiva tako da se zarezivanjem u stablo dobiva sok. Tu spada bor, odnosno njegovo terpentinsko ulje koje nadražuje, pali, ali i uništava kožu. Takodje se može koristiti i ulje od lažnih boba obicne borovice ( Juniperus communis), te gorušicino ulje.
Mlecike vrste roda Euphorbia su pretežno zeljaste biljke, redje polugrmovi, a sve se vecinom odlikuju što njihov mlecni sok namazan po bradavici( ili bradavicama), narocito na prstima, uklanja ih, ali i druge izrasline na koži. Sok je štetan za oci i otrovan za ribe.

- Za lecenje kožnih bolesti i bradavica koriste se i paskvica (Solanum dulcamara) kao sok koji se nanosi na bradavice ili kao preparat kojim se poboljsava razmena materija u organizmu, ali je potreban oprez zbog otrovnosti kod unutrašnje pripreme.
U lecenju bradavica preporucujem da se koristi i propolis, koji daje vrlo dobre rezultate

LECENJE BRADAVICA 2
Pokušali ste sve moguce nacine da se rešite bradavica, i ako vam ništa nije pomoglo, probajte sa urinom !
U svoju jutarnju mokracu umocite komadic vate i njime nekoliko puta premažite bradavice. Nakon nekoliko minuta isperite bradavice vodom. Postupak ponavljajte dok bradavice u potpunosti ne nestanu. Ako vam se ideja s urinom ne svidja, pokušajte s oblogom od zdrobljenog luka. U borbi protiv bradavica trebali bi pomoci i oblozi natopljeni u mleku maslacka

MLADEŽI I BRADAVICE – KOJA JE RAZLIKA?

Za bradavice i mladeže se katkada misli da su srodna stanja, a u nekim slucajevima su i slicni.
Medjutim, UOPSTE NISU SRODNI !
BRADAVICE su mala podrucja dugotrajne infekcije koju uzrokuje vrsta virusa.
MLADEŽI su lokalizovana podrucja kože koja je vrlo pigmentirana melaninom - materije koja koži daje boju.
Bradavice su raznovrsnog izgleda, a ni bradavice ni mladeži nisu opasni, ukoliko se ne diraju ili iz nekih razloga se pocnu menjati.
U retkim slucajevima maligni melanom može se zameniti mladežom.
MLADENACKE BRADAVICE su malo uzdignuti, smedjkasti cvorici obicno glatke površine. Najcešce se javljaju u grupama, ponekad i duž ogrebotina. Ta je vrsta bradavica najcešce kod dece. Cesta lokacija im je i iznad gornje usne.
Vrsta koja lici na bradavice (Molluscum contaginosum) nije bradavica, to su sitni belkasti cvorici ispunjeni sirastom tekucinom. Uzrok im je isti kao kod bradavica - lokalizirana virusna infekcija. Javljaju se u grupama, narocito kod dece.
OBICNE BRADAVICE su vrsta koja obicno raste na šakama ili na stopalima, u tom slucaju ih medicina naziva veruke . Tipicna obicna bradavica je tvrda kvržica s hrapavom površinom nalik na karfiol. Unutar te kvržice mogu se videti sitne crne mrljice.
LOJNE CISTE se ponekad zamenjuju s bradavicama, iako nisu srodne. Lojna cista se tipicno javlja kao meka, glatka, žuckasta kvržica odmah ispod površine kože. Katkada se na koži vidi tamna tacka iznad središta ciste. Ove se bezopasne izrasline javljaju cesto na vlasištu.
SEBOROICNE BRADAVICE su tamne kvržice katkada hrapave površine, koje se cesto javljaju u velikom broju u kasnijoj životnoj dobi. Poput svih bradavica, ni ove nisu opasne, no zbog slicnosti s malignim melanomom valja se obratiti lekaru.

MLADEŽI se mogu javiti bilo gde na telu. To su mala, okrugla mesta na koži koja su mnogo tamnija od okolne kože. Iz velikih mladeža mogu rasti oštre dlake, ali to nije znacajno, no, vecina mladeža postoji na telu od rodjenja; kod nekih ljudi razvijaju se u detinjstvu.

Svaka površina kože promenjene boje koja je prisutna od rodjenja ili koja se javlja ubrzo nakon rodjenja – to je mladež. Postoje dvije glavne vrste : masa sitnih krvnih žilica u koži (nevus) i mrlja kože bez boje, tzv. pigmentni madež.

Mladeži nisu štetni, ali mogu potrajati godinama, a neki mogu biti i ružni.
KAVEROZNI ANGIOM je uzdignuta jarkocrvena mrlja na koži koja raste u prvih nekoliko meseci, a nakon otprilike šest meseci mjadež se pocne skupljati i nestajati, te u vecini slucajeva postaje beznacajan.
NEVUS FLAMMEUS ili vatreni mladež obicno se sastoji od plosnatih ili malo uzdignutih mrlja grimizne boje, prekriva prilicno veliku površinu i pojavljuje se pojedinacno, najcešce na licu ili udovima. Ovaj mladež obicno ostaje nepromenjen u toku života, iako se ponekad može malo povuci. Ako vas takav mladež nagrdjuje, primena tekuceg pudera je jedan od nacina prikrivanja mladeža, a u nekim slucajevima se savetuje i plasticna operacija.

PIGMENTIRANI MLADEŽ poznat pod nazivom «bela kava» zbog boje – obicno se javlja u obliku plosnatih pega potamnele, smedjkaste kože, koji je najcešce nepravilnog oblika.
Pigmentni mladeži su obicno vrlo mali i pojavljuju se pojedinacno, ali retko mogu biti i veliki i u grupama. Obicno se ne menjaju u toku života, stoga primena tekuceg pudera boje kože može biti jedno od rešenja za prikrivanje te pege iz estetskih razloga. U retkim slucajevima može se primeniti plasticna operacija.
Mladeže treba uvek imati «na oku», jer se lako zamene s rakom kože; postoje najmanje tri glavne vrste malignih izraslina na koži: to su bazaliom, spinaliom i maligni melanom. Vrste raka kože se prilicno ( u vecini slucajeva) razlikuju po izgledu. Kao i kod vecine drugih tumora, rano otkrivanje i hirurško odstranjenje raka daje dobre izglede za preživljavanje i izlecenje.
STOGA VALJA UVEK LEKARU POKAZATI SVAKU SUMNJIVU KVRGU, RANICU ILI CIR NA KOŽI, UKOLIKO NE NESTANU ZA NEDELJU DANA!
ULCUS RODENS BAZALIOM je vrsta raka koji obicno raste vrlo polako, te se retko ili nikada ne širi na druge delove tela. Raznovrstan je po izgledu. Najcešce lokacije su skoro uvek na licu, cesto blizu oka ili uz nos. Postoji i krastavi tip ovoga raka, kada se krasta skine, ulkus se ponovno otkriva. Cisticni tip bazalioma javlja se kao razmerno meka kvržica boje kože koja se postepeno povecava; u kvržici se ponekad naziru male krvne žile.
SPINALIOM se tipicno javlja na licu, narocito na usnama ili pokraj ušiju, te na šakama. Ulcerozni oblik spinalioma je trajna otvorena ranica koja polako raste.
BRADAVICASTI oblik spinalioma se katkad iskazuje kao tvrdi cvoric koji postepeno prelazi u bradavicastu kvržicu i poput ulcerativnog oblika ni bradavicasti tip ovog raka obicno ne izaziva bolove

© 2006 Zoran Maksimović