Egzem -vlažni lišaj

kategorija: Bolesti kože
Najucestalija je kožna bolest. Pojavljuje se na svim delovima tela, a ponajviše na zglobu, rukama, licu i glavi. Egzem je razlicitih oblika jer prolazi nekoliko stepeni dok se razvije. Oblici su gotovo slicni jer se pojavljuju usporedo, jedan do drugoga, buduci da se koža uvek iznova upaljuje. Zbog toga bolest je veorna dugotrajna, kadšto traje mesecima i godinama. Egzem pocinje malim svrbljivim cvoricima što se pojavljuju pojedinacno ili u grupama, ubrzo se pretvaraju u rnehurice i gnojne prištice koji se, na kraju, raspuknu; upaljena koža izbija na površinu izlucujuci, pri tome, svetlu vlažnu tecnost koja se brzo osuši. Nakon toga pojavljuju se kraste. Po toj tecnosti, lišaj je dobio ime vlažni lišaj. Dok se na koži pojavljuje tecnost, bolest se ne može izleciti. Tek kad nestane tecnosti, egzem pocinje zaceljivati Ijuštenjem kože. "Vlažno" razdoblje bolesti najduže traje, iako i ljuštenje kože može duže potrajati. Uzroci egzema spoljne su prirode, ali razvoj bolesti rnože prouzrokovati i anemija. Ako se bolest na vreme pocne leciti, uglavnom nestaje za nekoliko nedelja. Medutim, iz akutnog oblika kadšto se razvija hronicni egzem što traje godinama, iako povremeno nastaju poboljšanja. Kad kod hronicnog egzema pocinje Ijuštenje, koža je tako suva i napeta da puca, kao da je nožem razrezana. Ponajviše puca na mestima s mnogo nabora, najcešce na dlanovima ruku, gde teško zaceljuje jer koža zbog odebljanja neprekidno puca .  

Lečenje - recepti:  
Lecenje je uskladeno vec prema tome radi li se o lakšem ili težem obliku bolesti.

Lakši oblik bolesti
Jedanput nedeljno kupati se cistim sapunom. Svako drugo vece obolele delove navlažiti jakim cajem od listova ruzmarina i hrastove kore. Sacekati da se osuši a zatim namazati sledecim melemom:

Saslav Melema:

  • 4 kasike mladoga masla
  • 4 kasike maslinova ulja
  • 1 kasika usitnjene kore od zove
  • 1 kasika listova i cvetova ruzmarina
  • 1 kasika listova i cvetova (žutih) ruzmarina
  • 3 g tamjana
  • 3 g nepretopljenog voska
  • 1 veca glavica ocišcenog i usitnjenog
  • crvenog luka
Pripremanje i primena melema: 
Sve sastojke staviti u emajliranu posudu, promešati i dodati 3 dcl kantarion ulja ugrijanog na 50°C. Zatim mešati sa sveže istesanim gloga, a zatim neprekidno mešajuci držati na laganoj vatri. Pri tome paziti da temperatura mešavine ne bude veca od 60'C. Kuvati i mešati 1 sat, a zatim procediti kroz cediljku za mleko u odgovarajucu staklenku. Ukoliko se ne mogu nabaviti svi potrebni sastojci za melem, poslužite se kantarion uljem. .

Teži oblik bolesti
Osnovni preduslov za uspešno lecenje težeg oblika egzema: prestati vlažiti ga i izbegavati necistocu. Isto tako, potrebno je izbegavati sve konzervirane preradjevine i masnoce životinjskog porekla. Svaku vece pre odlaska na pocinak obolela mesta namazati melemom :
Saslav Melema:

  • 4 dcl kantarion ulja ili domaceg maslinovog ulja
  • 4 kasike mladog masla
  • 2 kasike listova ruzmarina
  • 2 kasike sitno iseckanih listova bršcana
  • 1 kasika kunice
  • 3 g jelove smole
Pripremanje i primena melema: 
Sastojke staviti u emajliranu posudu i mešati na laganoj vatri pazeci da temperatura ne bude veca od 60°C. Mešati sa sveže ubranim i istesanim drvetom gloga u trajanju od sat i pol. Zatim procediti kroz jako sitnu cediljku u staklenku i kad se ohladi cvrsto zatvoriti, i držati zacepljeno. Pre nego što se obolela mjesta mažu ovim melemom, potrebno ih je ovlažiti hladnim cajem koji se priprema na sledeci nacin: u 2 litre prokuvane i ohladjene vode staviti 5 g mešavine jednakih kolicina osušenih i usitnjenih listova bršcana i nastrugane mlade hrastove kore. Namociti preko noci, a ujutro kuvati na tihoj vatri poklopljeno 5 minuta i ohladiti .

© 2006 Zoran Maksimović