Herpes

kategorija: Bolesti kože
HERPES. Virusna je kožna bolest a ocituje se malim vodolikim mehuricima što se uzdižu nad crvenom i upaljenom kožom. Uobicajeno se pruža nekim živcanirn ogrankom i ogranicava se samo na jednu polovinu tela. Postoje dva oblika herpesa. Medjusobno su slicni, ali se zapravo oštro razlikuju. To su obicna herpes (ospi) i pasasta herpes (pasasti osip, herpes zoster). Obican herpes javlja se uglavnom uz kijavicu i želucani katar, posebno na usnama te ne cini posebne poteškoce. Kod muškaraca se cesto javljaju na polnom organu. Mehurici se raspuknu i osuše ostavljajuci iza sebe žutu krastu razlicite velicine, a koja se takodje suši. Pasasti osip (osip pasanac) kožna je bolest koje osnovicu sacinjava upala nekog živcanog ogranka. Zbog toga su razumljivi jaki bolovi koji se javljaju pre, za vreme i posle bolesti. Mehurici uobicajeno nastaju na telu pa ga u obliku pojasa opkoljavaju od sredine prsa ili trbuha do hrptenjace - odatle i naziv pasasti, pasanac. Pasasti osip može se javiti na drugim mestima, osobito na glavi, no nikad ne prelazi na drugu polovinu tela. Uzrok tome leži u simetricnom rasporedu živaca što izlaze iz mozga i kralješ nice te ni na jednom mestu ne prelaze polovinu tela. Pre pojave pasastog osipa na mestima gde ce se pojaviti javljaju se jaki bolovi. Pre provale ehurica nastaju opste organske smetnje po-pracene groznicavim pojavama. 

Lečenje - recepti: 

Ako je herpes na usnama , najbolje se leci tinkturom propolisa. Ako je herpes na telu
u toku nedelje dva puta kupati se u uvarku od trina sena, a nakon toga jako namociti obolele delove tela mešavinom domaceg vinskog octa i vode (2 dela octa, 1 deo vode). Sacekati da se dobro posuši, a onda lagano namazati kantarion uljem ili obicnim maslinovim uljem. Osim toga, jedanput nedeljno okupati se u uvarku što se priprema na sledeci nacin: u 10 litara prokljucale vode staviti 1/2 kg jelovih i borovih šišarki, tako mladih da u njima seme nije još sazrelo, i 1/2 kg borovih iglica. Mešavinu kuvati na laganoj vatri 30 minuta. Kupati se mlakim uvarkom. Piti caj od mešavine jednakih kolicina lekovitih biljaka .


Sastav čaja:

  • vrbove kore
  • hrastove kore
  • korena koprive
  • listova dinjice
  • listova planinskog pelina
U 1 litru prokljucale vode staviti 10 g mešavine trava i kuvati poklopljeno 2 minute. Hladan caj procediti u bocu i držati na hladnom i tamnom mestu. Dnevno popiti pripremljenu kolicinu od 1 litre caja: 3 puta po 1 dcl pre i posle jela, a preostali deo izmedju obroka, umesto vode. Prvi dan caj zasladiti medom, drugi dan piti gorak caj, a treci dan caju dodati sveži limunov, narancin ili neki drugi vocni sok. Redosled zadržati do kraja lecenja. Jesti jako raskuvanu hranu, pripremljenu na biljnom ulju sa što više povrca i zeleni. Potpuno odbaciti suhomesnate proizvode, sve vrsti konzervi kao i masnoce životinjskog porekla .

SARPANZ - visoko efikasni biljni preparat za herpesne infekcije.
Cena: 624.22 din
Naručite na tel: 064/373-1599

© 2006 Zoran Maksimović