Nesanica - insomnija

kategorija: Ostale bolesti
Insomnija (nesanica) je poremećaj sna. Osobe koje pate od insomnije se često bude i ne mogu ponovo da zaspe ili ne mogu da zaspe uopšte. Najčešće se žale da ne mogu da sklope kapke duže od par minuta ili se prevrću u krevetu i bude. Insomnija dovodi do poremećaja dnevnog ciklusa, tako da insomanici zamene dan i noć (ukoliko su uopšte sposobni da zaspe). Insomnija dovodi do velike psihičke i fizičke iscrpljenosti i drastično smanjuje koncentraciju. Ukoliko se insomnija nastavi više noći, ona može da postane hronična i dovede do trajnog gubitka sna, što može imati teške posledice. Insomnija može biti posledica stresa, indikacija na lekove, emotivne rastrojenosti, nekog psihičkog ili fizičkog oboljenja, alergije ili loše navike spavanja. Insomnija je jedan od glavnih simptoma manija kod osoba koje pate od bipolarnog poremećaja, i može biti simptom hiperaktivnosti tiroidne žlezde, depresije, i raznih drugih fizičkih neprijatnosti sa stimulativnim efektima.

Osobe koje pate od insomnije bi trebalo da izbegavaju kofein u bilo kom obliku. Kofein je čest uzročnik insomnije, uključujući insomniju primećenu kod radnika noćnih smena. Kofein se nalazi u kafi, čaju, kakau, orahu (ovo obuhvata sva pića); takođe je nađen u energetskim napicima kao što su red bul i guarana, zatim u čokoladi i različitim slatkišima. Umesto napitaka koje sadrže kofein, piti herbalne čajeve ili običnu vodu.

Prostor za spavanje bi trebao da bude ugodan za spavanje. Dok su neke osobe osetljive na svetlost, neke su osetljive na buku. Spavaća soba bi trebalo da bude mračna i tiha tokom noći. Ne koristiti spavaću sobu za druge aktivnosti osim spavanja. Takođe, održavati regularan raspored odlazaka na spavanje i buđenja. Izbegavati spavanje tokom dana.

Ponekad je nesanica simptom emotivnih problema sa kojima osoba izbegava suočavanje. Nezadovoljstvo načinom života ili izbegavanje suočavanja sa problemima takođe mogu dovesti do nesanice. Pacijenti koji boluju od kliničke depresije, mogu patiti i od insomnije.

Neobjašnjive alergije, kao što su mlečne alergije, mogu doprineti poremećaju sna. Ako je budilnik navijen za buđenje na određeni sat, obavezno izbegavati gledanje u sat tokom noći i ako je potrebno prekriti ga. Na taj način se sprečava računanje u glavi koliko je sna izgubljeno i koliko malo sna će biti postignuto pre nego što budilnik zazvoni. Prihvatanjem činjenice da količinu sna možemo utvrditi samo nakon buđenja, a ne kada pokušavamo da zaspimo, takođe može biti korisno.

Lečenje:

Ne sme se prekasno večerati. Tri sata pre spavanja ne treba uzeti nikakvu hranu. Za večeru je najbolje sveži kravlji sir, jogurt, koja jabuka. Suprotno tome, ujutro treba obilno jesti.


Prostorija u kojoj spavamo ne sme biti pretopla i mora biti prozračna. Najbolje je spavati kod otvorenog prozora, ali tako da prozor ne bude u blizini kreveta. (U tom slučaju mogu biti otvorena vrata susedne sobe.) 

Dobro je neposredno pre spavanja oprati se hladnom vodom. Još je bolje kratko vreme močiti noge u prohladnoj vodi. Ako se pere celo telo, stavi se u vodu sirće.

Protiv nesanice žvaću se plodovi anisa. 

Sat-dva pre spavanja dobro je prošetati se na čistom svežem vazduhu i duboko udisati. 

Uzeti lipovog cveta, divljeg bosiljka - po 2 kašike; hajdučke trave - 3 kašike, divljeg šimšira (list) - jednu kašiku. Sve dobro promešati. Od gornje mešavine jednu kašiku preliti sa 3 decilitra ključale vode. Ostaviti da stoji 10-15 minuta, ocediti, pravim medom zasladiti i piti triput dnevno pre jela i jednu šolju pre spavanja. 

U litru prirodnog vina staviti 100 g maka da stoji 10 dana. Svaki dan jedanput treba bocu protresti. Od tog vina pije se pre spavanja po 1-2 čašice.

Jedna kašika usitnjenog kopra prelije se sa 200 g ključale vode i pije toplo pre spavanja. 

Pomešati po 20 g nane, matičnjaka, trave ive, nevena i valerijane. Od toga uzeti 3 kašike, preliti sa pola litre vrele vode, ostaviti pokriveno 2 sata, odliti i piti ujutro i uveče po jednu šolju. 

Iseckati 5 g valerijane i staviti u 2 decilitra hladne vode, ostaviti 12 sati, zatim procediti. Pije se pre spavanja. 

Uzeti jednu kašiku kopra (zdrobljeno seme) i preliti sa 2 decilitra vrele vode, ostaviti 15-20 minuta da stoji, zatim piti 3-4 puta na dan po 2 kašike.

Uzeti 30 g valerijane, 40 g hmelja i po 15 g nane i matičnjaka. Od ovoga uzeti 1 kašiku, preliti sa 2 decilitra vrele vode, poklopiti i ostaviti 2 sata, ocediti, medom zasladiti i pre spavanja popiti 1 šolju. 

Glogovom cvetu dodati malo lipe, majorana i 3 listića salate. To preliti sa 5 decilitara vrele vode, ostaviti, procediti i piti po 4 šolje na dan. 

Uzeti 2 g latica poljskog maka, 10 g salate i pregršt cvjetića gloga, sve to prokuvati u litri vode. Piti po 2 šolje pre spavanja. 

Čista platnena vrećica se napuni lipovim lišćem s nešto cveta. Vrećica se zaveže i uroni u vodu. U toj se vodi kupa 15-20 minuta. S vrećicom se masira lice i celo telo. Lice i krevet u kojem spavamo treba poprskati mirisom lavandule. 

U četvrt litre vode i toliko belog vina uspe se 100-200 g soka od ženske bokvice i kuva 4-6 minuta. Čisti pluća, jetru i bubrege. Ujedno je dobro sredstvo protiv astme. 

30% valerijane, 40% hmelja i 15% metvice i matičnjaka. Sve se pomeša i prelije sa pola litre vrele vode i pije se pre spavanja.   

© 2006 Zoran Maksimović