KoprivnjaÄa

kategorija: Bubrezi i mokraćni kanali
KOPRIVNJAČA URTICARIJA. Bolest se iskazuje bledim i crvenim mrljama razlicite velicine što se uzdižu iznad kože i jako svrbe. Narodno ime tih mrlja je ožarica. Nastaju iznenada, a tako i prolaze. Svrbež može biti toliko jak da je bolesnik nemiran i danju i nocu, osobito kad se ugreje. Kadšto se javljaju predznaci bolesti kao što su probavne smetnje, povracanje, proliv ili zatvor te groznica. U nekih bolesnika prolazi veoma brzo, dok se u drugih ponavlja i prelazi u hronicni oblik koji je za bolesnika veoma mucan i bolan. U velikom broju slucajeva koprivnjaca se pojavljuje nakon uživanja odredjenih jela, a da pri tome nije bilo probavnih smetnji. Od jela urtikariju cesto izazivaju jagode, ribe, rakovi, školjke, kamenice, jestive dagnje i sl. 1 odredjeni lekovi rnogu izazvati tu bolest, kao što su kinin, antipirin, terpentinsko ulje i dr. U žena urtikarija je povezana sa spolnim podrucjem. Cest je slucaj da bolest izazivaju crevni paraziti. 

Lecenje dece:

Kod dece je bolest povezana uglavnom s jednolicnom ishranom kao što su slatkiši, konzervirane preradjevine i masnoce životinjskog porekla. Zbog toga je najvažnije da se promeni ishrana. Deca treba da jedu raskuvanu hranu s mnogo zeleni i povrca, a pripremIjenu na biljnom ulju. Od mešavine jednakih kolicina trava skuvati cajeve koji ce se uzimati i koristiti na tri nacina: kao pice, za kupku i za vlažne obloge. .

Sastav Äaja: jednake kolicine

  • listova dubcaca
  • listova bokvice muÅ¡ke
  • stabljike moraca
  • hrastovih listova
  • cvetova kunice
Napitak 
Priprema se umeren decji caj, tj. u 1 litru prokljucale vode stavlja se 5 g mešavine trava i kuva poklopljeno 1/2 minute. Piti gorak caj 3 puta dnevno pre jela i izmedju obroka, manja deca po 1/2 dcl, a veca po 1 dcl. Kupka Priprema se slabi caj: u 4 litre staviti 10 g mješavine i kuhati poklopljeno 2 minute. Za malu djecu dovoljno je uzeti 5 g mješavine trava i 2 litre vode. Dijete kupati svaki drugi dan dok bolest prodje. Ofc/ozi Pripremati umeren caj od iste mešavine trava. U 1 litru prokljucale vode staviti 5 g mešavine i kuvati poklopljeno 1 minutu. Nakon što se caj ohladi, nije ga potrebno cediti. Koristi se svaki drugi dan, naizmenicno s kupkama; nakon što ste dete okupali, posušili, pamucne krpe natopite cajem i lagano mocite telo. Radnju vršiti što brže da bi se izbegle prehlade 

Lecenje starijih osoba: 

Sastav Äaja:

  • 10 g cvetova kunice
  • 10 g listova dubcaca
  • 10 g listova i cvetova timijana
  • 10 g stabljike prilipa
  • 10 g žila koprive
  • 10 g listova kupine
  • 10 g žila zecjeg trna
  • 10 g listova omana

Trave jako usitniti i smešati. U 1 litru prokuvane i ohladjene vode namociti 4 sata 10 g mešavine trava, zatim kuvati na laganoj time da vri 1/2 minute. Topao caj procediti u bocu, a u toj rnešavini trava dodati šaku trina od prošlogodišnjeg 10 litara vode. Kuhati poklopljeno, s time da vri 5 minuta. S tim cajem ovlažiti celo telo, osim glave, svaki drugi dan posje kupanja. caj pripremljen za pice uzima se dnevno do 1 litre, pre i posle jela i umesto vode. 

Lecenje teskih oblika bolesti:
Koristiti recepturu kao za lecenje starijih osoba, s time da se telo ovlažuje uvarkom trava i trina svaki dan. Caj koji se priprema za napitak uzima se 3 puta dnevno po 1 dcl pre i posle jela, a umesto vode pije se caj što se kao lagani caj priprema od mešavine jednakih kolicina trava: kupinovih listova, korena cicka, listova koprive i majcine dušice. U 2 litre prokljucale vode staviti 5 g mešavine i kuvati poklopljeno 1/2 minute. Kad se caj ohladi, procediti ga u tamnu bocu i držati zacepljena na hladnom mestu. Kod svih oblika bolesti posebnu pažnju posvetiti ishrani. Jesti sveže pripremljenu hranu, jako raskuvanu sa što više povrca, zeleni, posebno divljeg zelja. Hranu pripremati na biljnoj masti ili biljnom ulju.

© 2006 Zoran Maksimović