Artroza, artritis i koksartroza

kategorija: Mišići, kosti i zglobovi
Artritis je upala zgloba. Upaljeni zglob je otečen, bolan, topao, neretko pokriven crvenom kožom, a obilno mu je narušena funkcija. Uzroci upale zgloba različiti su i brojni. Pojam monoartritis označava upalu samo jednog zgloba, pojam oligoartritis upalu nekoliko zglobova (obično 2-5), a poliartritis upalu više zglobova. 

Artroza je bolna i otežana pokretljivost zglobova. Degenerativna bolest zglobova koja uzrokuje propadanje hrskavica zglobova i degenerativne promene na zglobovima.

Koksartroza je artroza kuka.

Lečenje - recepti:

  • Uputstva koja slede važe i za upalu, deformaciju i istrošenost zglobova. Ova oboljenja su izlečiva - bolovi polako prestaju, čak se i deformacije postepeno povlače u roku od jedne ili dve godine. Ujutro, pola sata pre doručka, i uveče, pola sata pre večere, treba popiti šolju čaja od poparenog (pola minunta) rastavića, u toku dana četiri šolje čaja od koprive, takođe kratko poparenog. Od ove četiri šolje triput dnevno se oduzme po pola šolje i uspe velika kašika šveden bitera. Ova količina se rasporedi tako da se pije pre i posle svakog obroka. Gde god da se pojave bolovi, u kolenu ili u nekom drugom zglobu, pomoći će oblog sa šveden biterom, koji se tokom četiri sata drži na bolnom mestu. Ne sme se zaboraviti mazanje kože svinjskom mašću ili mašću od nevena pre i puderisanje posle stavljanja obloga, kako ne bi došlo do pojave svraba. Bolovi se mogu ublažiti i listovima kelja ili običnog kupusa, ugrejanim peglom, ako se stave na bolni zglob i povežu toplom maramom. Bolovi će biti podnošljiviji i ako se esencija gaveza utrlja u zglob. Kod upale zglobova treba primeniti vrući (parni) oblog od rastavića. Pored listova kelja i kupusa najtoplije se preporučuju oblozi, pre svega, od listova herakleuma (Heracleum sphondilium), koji je u narodu poznat i kao mečja šapa, poponac ili popanjak. Veoma je preporučljivo jednom mesečno primeniti sedeću kupku od rastavića; 100 g zelja se preko noći drži potopljeno u hladnoj vodi; sledećeg dana se voda ugreje, a kupanje treba da traje dvadeset minuta. Voda još dvaput može da se sipa na zelje, ugreje i upotrebi za još dve sedeće kupke. 
  • Hajdučka trava i list čička po 4 kašike; rusomača, čkalj - po 2 kašike. To sve pomešati. Od te mešavine 2 kašike kuvati 5 minuta u 3 decilitra vode. Zatim ostaviti da stoji 15-20 minuta. Tada ocediti, dodati sok od povećeg limuna (obavezno) zasladiti po želji medom i piti svaki sat-dva po nekoliko gutljaja. 
  • Jednu kašiku ovsa kuvati 2-3 minute u dva decilitra vode, ocediti i piti nekoliko puta dnevno po jednu šolju. U isto vreme stavljaju se na bolna mesta vrući oblozi od kuvanog ovsa - svaka 4 sata.
  •  Divlji se kesten istuče kladivom na čistoj daski. Litrenu staklenku napunimo time do polovine, onda nalijemo do vrha 96 postotnog jakog alkohola. Tako pripremljenu bocu dobro zatvorimo pergament-papirom i ostavimo da stoji četiri nedelje. Nakon tog vremena procedimo i tom tečnošću masiramo bolna mesta, triput dnevno toliko dugo dok bolest potpuno ne prestane. 

-Treba svaki dan bolna mesta masirati smrekovom smolom dok bolest sasvim ne prestane. 

  

© 2006 Zoran Maksimović