Bolesti nogu

kategorija: Mišići, kosti i zglobovi
Lečenje - recepti:

  • Ko pati od bolesti nogu i teško hoda, neka svake večer i pre spavanja 15 minuta pere noge u vodi u kojoj se kuvao matičnjak. Kupka treba da je što toplija. Nakon kupanja noge zaviti u tople krpe i odmah u krevet. 
  • U jednu poveću posudu stave se 2-3 pregršti sitno iseckane zobene slame. Na slamu se nalije toliko vrele vode da se bez teškoće noge mogu držati u vodi. Ako je voda previše topla pričeka se da se voda do potrebne temperature smlači. Kupka treba da traje najmanje 20-30 minuta. Ako se voda pre tog roka ohladi, dolije se vruća. Nakon , peškirom koji je umočen u hladnu vodu, noge se naglo obrišu i zaviju u suv peškir. Kad su noge već sasvim suve, na njih se stavi pčelinji vosak, zavojem poveže i pođe odmah u krevet na spavanje. Vosak se ostavi do drugiog dana uveče kad se kupanjem skine i zavoj s voskom ponovi. Ponavlja se do potpunog ozdravljenja. 
  • U vruću vodu stavimo šaku morske soli i kašiku gorušicinog brašna. U toj vodi držimo noge 20 minuta, zatim ih operemo u čistoj vodi, dobro obrišemo, obučemo vunene čarape i legnemo u krevet. 
  • Bolesna stopala i donji deo noge treba svako jutro ovlažiti krpom namočenom u vinskom sirću, zatim se stopalo i noga do kolena masira. Nakon masiranja noga se dobro omota dobrim zavojem, koji se skine tek pre spavanja. Lečenje se ponavlja 15 dana, ako je potrebno još i duže. 
  • Dvije pregršti bukovog pepela prelije se s 2 litre ključale vode i u toj vodi peru noge. Ponavlja se svake večeri pre spavanja 8 dana.  

© 2006 Zoran Maksimović