Otečene noge sa upaljenom kožom

kategorija: Mišići, kosti i zglobovi
Lečenje - recepti:

  • Kad noge oteku i na koži se pojave crvene pege ili vodeni mehurići, treba dlakavu stranu ovećeg lista čička namazati jestivim goveđim lojem i preko noći oviti bolna mesta. To se ponavlja nekoliko večeri sve dok otok ne prođe. Treba paziti da čičkov list ne bude suviše star. 
  • U 3 litre vode kuvati 12 kašika zovinog lista i u tome (ne ocediti) otečene noge prati ujutro i uveče.
  • U litru vruće vode staviti jednu kašiku jodne soli i u toj tečnosti prati noge i masirati ih 20 minuta. Masira se tako da se najpre uhvati jednu nogu levom rukom za petu, a desnom masira od prstiju prema gore do kolena, zatim drugu. Nakon pranja i masiranja potrebno je noge dobro zaviti. Postupak se ponavlja barem 30 dana. 
  • Ilovaču zemlju treba izvaditi iz dubine (barem pola metra ili 80 cm ispod površine). Tu ilovaču dobro očistimo od kamenica i dobro na šporetu osušimo. Zatim je usitnimo u prah .Napravimo testo dodavanjem sirća drvene destilacije. To testo namažemo prst debelo na jednu krpu i privijemo na bolno mesto svake večeri pre spavanja. To se ponavlja sve dok noga ne ozdravi. 
  • Otečene noge su znak da s bubrezima ili srcem nešto nije u redu. Stoga je potrebno piti čaj protiv bolesti bubrega i učiniti sledeće: nabrati jednogodišnje smrekove vršike, preko noći ih kao oblog staviti na bolno mesto ili pripremiti kupke od istih vršika. Kod kupanja polivamo noge 20 minuta od kolena prema stopalu. To ponavljamo dok noge ne ozdrave. 
  • Uboj na nogama ili bilo gde na telu masira se alkoholom u kome se natapala arnika. 
  • Zovinu koru (gornju koru ostrugati) ili list (10 kašika) staviti u litru vode i kuvati 5 minuta (sa dodatkom malo soli). Tom tečnošću peru se duže vremena bolesni delovi noge. 
  • 5 kašika mrtve koprive (suve), 4 oveća češnja belog luka stucati u avanu ili samleti u mašini za meso. Tome se doda 100 g finog ulja. Sve se to kuva 4-6 minuta i ostavi poklopljeno 10 minuta. Tada se ocedi kroz ispranu, prokuvanu čistu krpu. Tom oceđevinom noge se masiraju dvaput dnevno. 

© 2006 Zoran Maksimović