Reumatoidni artritis

kategorija: Mišići, kosti i zglobovi
Reumatoidni artritis je hronično zapaljensko reumatsko oboljenje koje zahvata zglobove, ali ponekad i unutrašnje organe, nervni sistem i kožu. Spada u grupu tzv. sistemskih bolesti vezivnog tkiva. Zapaljenje počinje u sinovijalnoj membrani - opni koja oblaže unutrašnjost zgloba i koja obezebeđuje ishranu zglobne hrskavice i stvaranje zglobne tečnosti. Kao posledica toga dolazi do stvaranja panusa - umnoženog tkiva zapaljene sinovijalne membrane koje ima zloćudne osobine. Panus izjeda zglobnu hrskavicu, zglobne okrajke kostiju i ostale strukture zgloba. To se manifestuje bolovima, ukočenošću, deformacijama i poremećajem funkcije zahvaćenih zglobova. 

Uzrok bolesti je još uvek nepoznat. Pretpostavlja se da kod genetički predisponirane jedinke pod uticajem faktora spoljne sredine (najverovatnije nekih bakterija ili virusa) dolazi do pojave bolesti.

Reumatoidni artritis počinje postepeno, sa sporim razvojem simptoma i znakova, što može trajati nedeljama pa i mesecima. Prve tegobe koje osete oboleli su najčešće jutarnja ukočenost jednog ili više zglobova, što je praćeno bolom pri svakom pokretu. Broj zahvaćenih zglobova je različit, ali je obično veći od pet. U početku broj zahvaćenih zglobova može biti i manji, ali se kasnije umnožava. Najčešće su zahvaćeni mali zglobovi šaka i stopala. Nešto ređe su zahvaćeni laktovi, kolena i skočni zglobovi, a još ređe ramena i kukovi. Zahvatanje zglobova je simetrično. Jutarnja ukočenost, koja traje duže od 1 sata, predstavlja možda i najznačajniju odliku bolesti koja reumatoidni artritis razlikuje od drugih zapaljenskih reumatskih oboljenja. Mogu biti prisutni i opšti simptomi zapaljenske bolesti: gubitak apetita, telesno propadanje i povišena telesna temperatura.

Od pet klasičnih znakova zapaljenja najčešće su prisutni otok zgloba i poremećaj funkcije, što je uz prisutan bol sasvim dovoljno za dijagnozu artritisa. Naročito značajan podatak za tačno postavljanje dijagnoze je postojanje simetričnog artritisa – odnosno postojanje promena na istim zglobovima (npr. obe ruke ili oba kolena). Znaci artritisa mogu postojati na sitnim zglobovima šaka, ručja, lakatnim zglobovima, kolenima, člancima itd. Bol pri pasivnim pokretima zgloba se smatra mogućim znakom zapaljenja, a u uznapredovaloj fazi bolesti mogu se naći deformiteti i ograničenja pokreta. 

Lečenje - recepti:

 • Zobenu slamu sitno izrezati - 40 kašika, uzeti smrekovih šišarki - 40 kašika. Sve nasuti u lonac od 10 litara i kuvati dva sata. Zatim izliti sve u kadu za kupanje i dodati toliko hladne vode da se može kupati. Kupanje traje 20 minuta. Posle kupanja odmah u krevet da se bolesnik dobro iznoji. Kupanje se ponavlja svake večeri osam dana.
 • Na tri kašike naribanog jakog rena nalije se 50 g jake 40% domaće rakije. To se dobro promeša i obaviju bolna mesta. Preko zavoja se stavi vrećica vrućeg rečnog peska. Oblog će ispočetka (oko dva sata) jako peći, ali je uspeh velik. 
 • Jaka reuma i masnoća u krvi. Telo masirati komovom rakijom (lozovačom) u kojoj je rastopljen plavi kamen (galica) i nariban jaki ren. Piti mešavinu čaja. U posudu stavimo koprivu i gospinu travu po 30 g, hajdučku travu i metvicu paprenu po 15 g, koprivu mrtvu, kim mleveni, kadulju i kičicu po 8 g, bokvicu žensku 75 g, vršike od klekinih grančica 40 g. Na tu masu naliti litru vode i ostaviti 24 sata da stoji. Nakon toga kuvamo mešavinu 3 sata na vatri tako da se raskuva. Procedimo, dodamo meda ili šećera i kuvamo još 40-60 minuta. Sirup mora biti gust. Kad se ohladi, stavimo ga u staklenku i hermetički zatvorimo. Uzima se svako jutro natašte 6 nedelja po 1-3 kašičice. 
 • U običnu litrenu bocu stavi se 250 g terpentina, isto toliko amonijaka i jedno celo jaje. To se dobro promeša (boca protrese). Time se masiraju bolna mesta triput dnevno. Taj lek kako leči deformacije (Artritis deformans). 
 • Reumatična bolna mesta treba oblagati čitavom biljkom poljske steže. 
 • Reumu u zglobovima treba namazati prečišćenim petroleumom i zamotati suvom flanelskom krpom. Ponavljati više puta. 
 • Kod upale zglobova treba piti čaj od kadulje, kleke, lista breze, koprive, ljuske od mahuna, ili pasulja i podbela (list) u jednakim delovima. Sve dobro promešati i jednu kašiku te mešavine kuvati 2-3 minute u 200-300 g vode. Pije se triput dnevno po jednu šolju pre jela. 
 • Cvet divljeg kestena, cvet zove, cvet lipe, cvet vrbe, rastavić i kora breze u jednakim delovima. Sve dobro promešati i jednu kašiku te mešavine kuvati 2-3 minute u 200-300 g vode. Pije se triput dnevno po jednu šolju pre jela. 
 • Na dve do tri kašike ploda kleke nalije se pola litre dobre komove rakije, zatim se dobro začepi. Stavi se na toplo mesto 4 dana. Nakon toga se ocedi. Tom tekućinom masiramo bolna reumatična mjesta. 
 • Pola litre belog vina ugreje se do 70 stepeni i tim vrućim vinom svake večeri pola sata se masiraju bolna mesta. Nakon toga poveže toplom flanelskom krpom i odmah ide u topao krevet. Ponavlja se svake večeri do potpunog ozdravljenja. 
 • Korisno je kupati se u vodi u kojoj se kuvala zobena slama. U 5 litara vode kuva se 15 minuta 4-5 pregršti usitnjene zobene slame. Od iste vode stavljati obloge -ali mora biti vruća. 
 • Šaku morske soli pržiti u posudi na peći. Kad je dobro ispržena, dodati jaku domaću komovicu, promešati i time masirati obolela mesta. 
 • Uzeti jednu kašiku kleke (zgnječeni plod), preliti sa 2 decilitra vrele vode i ostaviti 5 minuta. Piti u toku dana po 1 decilitar.
 • Oblog od kvasca hleba (kvasac od samog testa). Kvasac se raširi na vunenu krpu, na to se pospe sitno istucana paprika i to prelije maslinovim uljem. Tim oviti bolno mesto i ostaviti 12 sati. Ponavljati nekoliko dana. 
 • Oblog ilovače (dobro umesiti) oko 5 cm debeo oviti na bolno mesto i držati ga preko noći. 
 • Oblog testa od pšeničnog brašna pomešan sa toplim sirćetom staviti na bolno mesto. 
 • Naribati ren na gazu i staviti na bolno mesto. 
 • Mišićni reumatizam: jedna kašika suvog lišća belog jasena (Fraxinus excelsior) prelije se sa 200 g ključale vode i ostavi poklopljeno 5-10 minuta da stoji. Nakon toga se ocedi i pije tri puta dnevno po jednu šolju. 

- Zastareli reumatizam: bolesne delove tela treba masirati svako jutro i veče rafinisanom naftom. Otekline kao i bolovi ubrzo će proći. 

ARTRITIS I REUMA KOMPLEKS - visoko efikasan biljni preparat za osteoartritične i reumatske tegobe.
Cena: 568.76 din
Naručite na tel: 064/373-1599

© 2006 Zoran Maksimović