Upala živca

kategorija: Bolesti nerava
UPALA ŽIVCA (POLINEURITIS) Bolest se pojavljuje uglavnom nakon prebolelih zaraznih bolesti, kao što su difterija, gripa, ospice, te nakon trovanja živom, alkoho lom i olovom. Isto tako može se pojaviti uz šecemu bolest te kao posledica nedostatka vitamina u telu (avitarninoza) i poremecaja u promeni materije. Teži oblik te bolesti javlja se kao posledica nedostatka vitamina B. Postoje neke upale živaca kojima uzrok nije poznat. Upala živca javlja se uglavnom uz jaku bol uzduž obolelog živca. Uz to se pojavljuju slabost, mlohavost i smanjenje obima mišica, zatim se smanjuje osetljivost, nastaju promene na koži, a refleksi ili slabe ili potpuno nestaju. S navedenim znacima bolesti cešce su pogodene noge, dok su kadšto pogodeni drugi udovi. Promene na koži iskazuju se u tako što koža postaje glatka i sjajna, otecena i plavkasta. Kod upale živca redovno je prisutna bol, a zahvaceni udovi cesto trnu, peku i "odrvene". Bolest se razvija naglo, no ponekad se pojavljuje nakon duzeg vremena. Postoje blaži oblici oboljenja, ali i teški, što mogu dovesti do teške invalidnosti . 

Lečenje - recepti:


Sastav čaja:

  • 30 g korena puzave pirevine
  • 30 g cvetova nevena
  • 30 g stabljike prilipa
  • 30 g hrastove kore
  • 30 g cvetova zove
  • 30 g cvetova gloga
  • 30 g listova maticnjaka
  • 30 g odoljena - valeriane
Pripremanje i primena caja: 
Trave jako usitniti i smešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 5 g mešavine trava i kuvati poklopljeno na tihoj vatri 1 minut. Ohladiti poklopljeno i preliti u bocu te dodati svežeg limunovog soka. Dnevno popiti 8 dcl caja, s time da se svaki sat vremena pije po 1/2 dcl. Uz taj caj 2 puta dnevno pojesti po 100 g naribane mrkve zasladene medom ili šecerom. Umesto vode piti tecnost od kompota što se priprema od suvog divljeg voca (oskoruša, brekinja, divljih jabuka ili krušaka); u nedostatku divljeg voca možete koristiti kompot od dunja, jabuka ili krušaka. Jesti što raznovrsniju hranu, a iz jelovnika izbaciti zaprške, pecenje, suhomesnate proizvode i sve konzervirane preradevine. Odbaciti alkohol i duvan. Jesti što više belog i crvenog luka. 
Preporucuju se lagane šetnje na cistom vazduhu. Ko je u prilici, najbolje je leciti se na planini kozjim ili ovcjirn mlekom.

© 2006 Zoran Maksimović