Polenska kijavica

kategorija: Ostale bolesti
Polenska kijavica je uzrokovana alergijskom reakcijom i predstavlja zapaljenje sluzokože koja oblaže nos i grlo. Polensku kijavicu uglavnom izaziva polen trave, drveća ili korova, kao i plesan iz spoljašnje sredine. Pre svega, javlja se u proleće kada je visoka koncentracija polena u vazduhu.Simptomi polenske kijavice se javljaju ubrzo nakon kontakta sa alergenom. To su: svrab u nosu, često kijanje, zapušen nos i česta sekrecija iz nosa, nadražene, crvene i suzne oči, slivanje sekreta iz nosa u grlo. Ukoliko je došlo do težeg oblika zapaljenja sluzokože nosa, usled hronične iritacije može doći do krvavljenja iz nosa. Kod pojedinih osoba glavobolje su čest pratilac alergijskih kijavica. Bolest počinje naglo, a tegobe obično traju nekoliko nedelja.

Lečenje -recepti:

  • Pošto kopriva pomaže kod svake alergije, a kod senske (polenske) kijavice je takođe reč o alergiji, za relativno kratko vreme može da se izleči ako se pije čaj od koprive, tri do četiri šolje dnevno, a svakoj šolji doda jedna mala kašika šveden bitera.
  • Kičica – 5 delova, kantarion – 4 dela, koren maslačka (istucan) – 3 dela, rastavić – 2 dela, kukuruzna svila – 1 deo, kamilica – 1 deo, plod šipurka (istucan) – 4 dela. Sve dobro izmešati i 4 kašike ove smese preliti čašom vode i natapati tokom noći. Ujutu staviti na vatru i dovesti do ključanja (ne kuvati!). Držati utopljeno 4 sata i procediti. Piti po jednu čašu na dan, 3 puta, pre jela. Može se napraviti odmah za 2-3 dana i čuvati u hladnjaku. Za mesec dana počinje ozdravljenje. Treba se na ovaj način lečiti 6 meseci. 

© 2006 Zoran Maksimović