Polenska kijavica

kategorija: Ostale bolesti
Polenska kijavica je uzrokovana alergijskom reakcijom i predstavlja zapaljenje sluzokože koja oblaže nos i grlo. Polensku kijavicu uglavnom izaziva polen trave, drveća ili korova, kao i plesan iz spoljaÅ¡nje sredine. Pre svega, javlja se u proleće kada je visoka koncentracija polena u vazduhu.Simptomi polenske kijavice se javljaju ubrzo nakon kontakta sa alergenom. To su: svrab u nosu, Äesto kijanje, zapuÅ¡en nos i Äesta sekrecija iz nosa, nadražene, crvene i suzne oÄi, slivanje sekreta iz nosa u grlo. Ukoliko je doÅ¡lo do težeg oblika zapaljenja sluzokože nosa, usled hroniÄne iritacije može doći do krvavljenja iz nosa. Kod pojedinih osoba glavobolje su Äest pratilac alergijskih kijavica. Bolest poÄinje naglo, a tegobe obiÄno traju nekoliko nedelja.

LeÄenje -recepti:

  • PoÅ¡to kopriva pomaže kod svake alergije, a kod senske (polenske) kijavice je takoÄ‘e reÄ o alergiji, za relativno kratko vreme može da se izleÄi ako se pije Äaj od koprive, tri do Äetiri Å¡olje dnevno, a svakoj Å¡olji doda jedna mala kaÅ¡ika Å¡veden bitera.
  • KiÄica – 5 delova, kantarion – 4 dela, koren maslaÄka (istucan) – 3 dela, rastavić – 2 dela, kukuruzna svila – 1 deo, kamilica – 1 deo, plod Å¡ipurka (istucan) – 4 dela. Sve dobro izmeÅ¡ati i 4 kaÅ¡ike ove smese preliti ÄaÅ¡om vode i natapati tokom noći. Ujutu staviti na vatru i dovesti do kljuÄanja (ne kuvati!). Držati utopljeno 4 sata i procediti. Piti po jednu ÄaÅ¡u na dan, 3 puta, pre jela. Može se napraviti odmah za 2-3 dana i Äuvati u hladnjaku. Za mesec dana poÄinje ozdravljenje. Treba se na ovaj naÄin leÄiti 6 meseci. 

© 2006 Zoran Maksimović