Glavobolja

kategorija: Bolesti nerava
Pod glavoboljom se podrazumijeva bol u glavi, trajna, ili povremena, retka ili uÄestala, difuzna koja zahvata celu glavu ili lokalizovana. Glavobolja je jedan od najÄešćih simptoma sa kojima se susrećemo u svakodnevnom životu. Vrlo Äesto je propratni simptom mnogih bolesti. Većina glavobolja nije znak neke opasne bolesti, već ih je 90% simptom blagog poremećaja koji se relativno lako može otkloniti. Glavobolja može nastati samo u onim tkivima ili strukturama glave koje imaju osetne tj. senzitivne zavrÅ¡etke za bol. Ostale strukture, kao kosti, meke moždane ovojnice, motorni živci i najveći deo moždanog tkiva ne mogu reagovati pojavom boli. Glavobolja se pojavljuje samo u odreÄ‘enim uslovima, u kojima dolazi do promene položaja ili stanja u bolno osetljivim strukturama i traje dok postoji taj uzrok. Bol prestaje kada promena položaja ili stanja prestaje spontano ili pod uticajem leÄenja.

LeÄenje - recepti:

  • 2-3 glavice crnog luka samelje se na maÅ¡ini za mlevenje mesa. To se pomeÅ¡a sa finim uljem i doda malo soli. Tom smesom se masira glava, zatim se ta masa stavi u gustu krpu i priveže na glavu. Preko krpe stavi se suva marama i malo prilegne. 
  • Koren maslaÄka, korijen anÄ‘elike, matiÄnjaka – jedna kaÅ¡ika; majÄine duÅ¡ice - pola kaÅ¡ike; zovinog cveta – jedna kaÅ¡ika; metvice – dve kaÅ¡ike. Sve se to dobro promeÅ¡a i od te meÅ¡avine jedna kaÅ¡ika se prelije sa 2 decilitra kljuÄale vode i ostavi da stoji 10-15 minuta. Nakon toga se ocedi i pije hladno viÅ¡e puta na dan.
  • KiÄica, lincura - po jedna kaÅ¡ika, koren valerijane 2 kaÅ¡ike. Dobro promeÅ¡ati i od te meÅ¡avine jednu kaÅ¡iku preliti s 2 decilitra kljuÄale bode i ostaviti da stoji 10-15 minuta. Nakon toga se ocedi i pije hladno viÅ¡e puta na dan. 
  • Od jednog ovećeg limuna iscedi se sok i dobro promeÅ¡a sa kaÅ¡ikom fino samevene prave kafe. To se popije i malo prilegne.
  • Valerijana - 2 kaÅ¡ike, steža – jedna kaÅ¡ika, kim – pola kaÅ¡ike, kuva se u mleku i toplo pije viÅ¡e puta na dan. 
  • Nekoliko listova glavice kupusa stavi se u pećnicu da se smekÅ¡aju i ugreju. Time se obloži glava triput dnevno, sve dok bol ne proÄ‘e. 
  • Kad glava boli od prehlade , skuvati pasulj sa belim lukom. Kad je kuvan, dobro se zdrobi i pomeÅ¡a sa finim uljem. Tom smesom mažu se slepooÄnice.  

© 2006 Zoran Maksimović