Glavobolja

kategorija: Bolesti nerava
Pod glavoboljom se podrazumijeva bol u glavi, trajna, ili povremena, retka ili učestala, difuzna koja zahvata celu glavu ili lokalizovana. Glavobolja je jedan od najčešćih simptoma sa kojima se susrećemo u svakodnevnom životu. Vrlo često je propratni simptom mnogih bolesti. Većina glavobolja nije znak neke opasne bolesti, već ih je 90% simptom blagog poremećaja koji se relativno lako može otkloniti. Glavobolja može nastati samo u onim tkivima ili strukturama glave koje imaju osetne tj. senzitivne završetke za bol. Ostale strukture, kao kosti, meke moždane ovojnice, motorni živci i najveći deo moždanog tkiva ne mogu reagovati pojavom boli. Glavobolja se pojavljuje samo u određenim uslovima, u kojima dolazi do promene položaja ili stanja u bolno osetljivim strukturama i traje dok postoji taj uzrok. Bol prestaje kada promena položaja ili stanja prestaje spontano ili pod uticajem lečenja.

Lečenje - recepti:

  • 2-3 glavice crnog luka samelje se na mašini za mlevenje mesa. To se pomeša sa finim uljem i doda malo soli. Tom smesom se masira glava, zatim se ta masa stavi u gustu krpu i priveže na glavu. Preko krpe stavi se suva marama i malo prilegne. 
  • Koren maslačka, korijen anđelike, matičnjaka – jedna kašika; majčine dušice - pola kašike; zovinog cveta – jedna kašika; metvice – dve kašike. Sve se to dobro promeša i od te mešavine jedna kašika se prelije sa 2 decilitra ključale vode i ostavi da stoji 10-15 minuta. Nakon toga se ocedi i pije hladno više puta na dan.
  • Kičica, lincura - po jedna kašika, koren valerijane 2 kašike. Dobro promešati i od te mešavine jednu kašiku preliti s 2 decilitra ključale bode i ostaviti da stoji 10-15 minuta. Nakon toga se ocedi i pije hladno više puta na dan. 
  • Od jednog ovećeg limuna iscedi se sok i dobro promeša sa kašikom fino samevene prave kafe. To se popije i malo prilegne.
  • Valerijana - 2 kašike, steža – jedna kašika, kim – pola kašike, kuva se u mleku i toplo pije više puta na dan. 
  • Nekoliko listova glavice kupusa stavi se u pećnicu da se smekšaju i ugreju. Time se obloži glava triput dnevno, sve dok bol ne prođe. 
  • Kad glava boli od prehlade , skuvati pasulj sa belim lukom. Kad je kuvan, dobro se zdrobi i pomeša sa finim uljem. Tom smesom mažu se slepoočnice.  

© 2006 Zoran Maksimović