Parkinsonova bolest

kategorija: Bolesti nerava
Parkinsonova bolest je bolest poremećaja pokreta. Poremećaji pokreta nastaju zbog smanjenja lučenja hemijske supstance dopamina, i to u delu mozga koji ima važnu ulogu u kontroli voljnih pokreta (bazalne ganglije). Bolest se obično polagano razvija pa može proći i nekoliko meseci, a i godina pre nego bolesnik ustanovi da ima tegoba. Jedan od prvih simptoma često je lagano podrhtavanje ruku ili prstiju, koje se polagano razvije u nevoljno ritmično podrhtavanje. Istovremeno, izvođenje komplikovanijeg pokreta postaje otežano uz ograničenja pokreta, a mišići su ukočeniji uz nespretne, rigidne pokrete. Tri su glavna simptoma Parkinsonove bolesti: tremor (drhtanje), rigor (ukočenost mišića ruku, nogu i vrata) i usporenje pokreta. No, ne moraju istovremeno biti prisutna sva tri simptoma niti se oni javljaju jednakim intenzitetom. Često je prisutna depresija, smetnje sna, mokrenja i stolice. Brzina napredovanja intenziteta simptoma i same bolesti različita je i zavisi od pojedinca. Kod nekih bolesnika čak i duže vreme bolest ne utiče na sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Važno je na vreme otkriti bolest i lečiti njene simptome. 

Lečenje - recepti:

  • Sveži listovi zečje soce, koja kao tepih pokriva tlo naših listopadnih i četinarskih šuma, operu se i iscede u sokovniku. Svakog sata bolesnik treba da popije tri do pet kapi razblaženih u čaju od hajdučke trave, od kojeg se pripremi četiri do pet šolja dnevno. Rastvor kapi zečje soce mora da usledi najmanje u trostrukoj količini čaja. U isto vreme, u kičmu utrljavati, naizmenično, sveže isceđen sok od zečje soce i tinkturu hajdučke trave. Na suncu ubrane cvetove hajdučice potopiti u rakiju od žita ili od voća, jačine 38-40%, i 14 dana držati na suncu. U toku dana četiri sata na potiljku držati oblog sa šveden biterom. Sa njim bolesnik ne mora da leži. Ukoliko bi pored drhtanja došlo i do izvesne ukočenosti udova, sprovode se potpune kupke od timijana sa 200 g zelja. Ista kupka, ponovo ugrejana, može da se upotrebi još dva puta. 
  • U litrenu staklenku nalijemo pola litre ulja od pamukovog ploda. Na to ulje spustimo jednu žlicu usitnjenog korena kopitnjaka i ostavimo da stoji 14 dana na suncu ili toplom mestu. Tim lekom masira se hrptenjača i drhtavica će nestati. Ima ljudi koji tim lekom leče pijanstvo. 
  • Protiv drhtanja ruku priprema se sledeći čaj: Jednu kašiku koprive kuvati sa 200 grama vode 3-4 minute. Pije se triput dnevno po jedna šolja. Pije se duže vremena, čaj koristi ne samo živcima, nego i slabokrvnima, srčanim bolesnicima i protiv astme. 
  • Lišće kadulje istući u prah i to uzimati u jelu po kafenu kašiku dnevno. 
  • Pomešati po 3 kašike stolisnika i zečjeg trna, po 4 kašike dragušca i brezovog lišća. Jednu kafenu kašiku ove mešavine preliti sa 2 decilitra ključale vode, ostaviti da stoji poklopljeno 10-15 minuta i to piti svaki sat-dva, po nekoliko gutljaja. 

© 2006 Zoran Maksimović