Skleroza mozga

kategorija: Bolesti nerava
Skleroza je pojam koji u svakodnevnom govoru označava laganu ali postupnu destrukciju jednog organa ili tkiva koji postaju tvrdi (gr. Skleros), fibrozni i sa oštećenom funkcijom.

Lečenje - recepti:

  • Uzme se rastavić, hajdučka trava i rutvica u jednakim količinama i dobro promeša. Od te mešavine jednu kašiku na 300 g vode kuvati 2-3 minute. Pije se triput dnevno po jedna čašica pre jela. Ponavljati 8 dana. Zatim 8 dana ne piti. Nakon 8 dana ponoviti itd. do izlečenja. 
  • Božje platice (Alchemilla vulgaris) usitnjene i suve 2 kašike preliju se sa 300 grama ključale vode. Ostaviti da stoji 15-20 minuta poklopljeno. Pije se dva puta dnevno posle jela po jednua šoljica. 

- Leči se uglavnom dijetom: ne jesti meso, hleba što manje, ne piti alkohol već mleko, vodu i lekoviti čaj. Čuvati se paprenih, ljutih i slanih jela. Kuvati na ulju ili primeniti dijetu koja je navedena kod multiple skleroze. Jesti sve vrste voća i to obilato. Isto tako i sirovo povrće: mrkvu, celer, peršun, kelerabu i zrnastu žitnu hranu. Jako se čuvati zatvora. U tu svrhu jesti šljive, piti surutku. Što više se kretati na svežem vazduhu. Ne sedeti satima na istom mestu. Gimnasticirati. Čist vazduh udisati: 4 sekunde udahnuti, 4 sekunde vazduh zadržati i 4 sekunde izdahnuti. Piti ovaj čaj: hajdučka trava, list šumske jagode, plod i cvet gloga - 4 kašike, plod peršunov (seme) - 2 kašike. Sve dobro promešati i od te mešavine jednu kašiku preliti sa 300-400 g ključale vode. Piti triput dnevno po jednu šolju. 

© 2006 Zoran Maksimović