Glaukom - zelena mrena

kategorija: Bolesti oka
Glaukom nastaje kada ima previše tečnosti u oku obično zato što su odvodni kanali zapušeni. Pošto se tečnost koja ne može da istekne iz oka i dalje stvara, ona se nagomilava u oku i tako nastaje povišen očni pritisak. Povišen očni pritisak gura vidni živac prema pozadi i izaziva njegovo oštećenje. Ako očni pritisak dugo ostane povišen, on razara deo po deo vidnog živca. Razaranje vidnog živca se ispoljava postepenim promenama u vidu. U početku su promene u vidu male i ne zahvataju centralni vid (središnji deo koji vidimo kada gledamo pravo ispred sebe ili čitamo). Promene u vidu se u početku dešavaju iznad, ispod i sa strane centralnog vida tako da oboleli od glaukoma ne primećuje pad vida. Tek u završnoj fazi glaukomne bolesti dolazi do propadanja centralnih delova i potpunog gubitka vida. 

Lečenje - recepti:

- Zelena mrena nije samo bolest očiju; ona pre potiče od oštećenja bubrega. U većini slučajeva,ova bolest je propraćena reumatskim bolovima i bolovima zglobova. Od mešavine istih delovakoprive, razgona, nevena i rastavića svakoga dana treba da se pije dve do tri šolje čaja u koji se svaki put doda mala kašika šveden bitera. Da bi ozdravljenje nastupilo za što kraće vreme, poželjno je da se navedene biljke uberu sveže. Kada je reč o sivoj mreni, više puta dnevno namazati šveden biter preko kapaka. Kod zelene mrene veoma je važna sedeća kupka od rastavića. Poremećeni bubreg prenosi pritisak nagore, u oči. Sedećim kupkama od rastavića snižava se očni pritisak.Kupke imaju na bubrege takvo dejstvo da pritisak u očima često pada još za vreme kupanja. Za jednu kupku potrebno je 100 g osušene ili otprilike pola kofe, a to su 2,5 litre, sveže biljke. Ona se preko noći natapa u hladnoj vodi. Sledećeg dana se ugreje, procedi i doda vodi za kupanje koja je umerene temperature. Kupanje traje 20 minuta. Za vreme kupanja dodaje se topla voda kako bi se održala ista temperatura. Prostorija treba da bude prijatno topla. Voda pri kupanjupokriva bubrege, dok je srce izvan vode. Posle kupanja se ne treba obrisati nego obući bade-mantil i još jedan sat se pariti u prethodno zagrejanom krevetu. Ista voda, ugrejana, koristi sejoš dve večeri. 

Recept za pripremanje parne kupke za oči: 
  • 20 g vidove trave  
  • 20 g odoljena (valerijane) 
  • 10g vrbene 
  • 30g cveta zove 
  • 20g kamilice 
Sve se dobro promeša.Pet ravnih velikih kašika mešavine popari se s pola litre belog vina ugrejanog do temperature ključanja. Para treba da deluje na zatvorene oči. Vino je najbolje staviti u bocu i sa manjom količinom svaki put pripremiti svežu parnu kupku.Da bi iz očiju nestali bolovi koji su često neprijatni, na zatvorene oči se, posle ručka, stavi vata ovlažena šveden biterom. Očna kupka može da se pripremi i od vidove trave ali sa veoma slabim čajem. Pogoršanje oboljenja oka posle kupke od vidove trave znak je da je upotrebljena prevelika doza. Na jednu šolju uzima se najviše pola kafene kašike biljke i ostavi u vodi da odstoji veoma kratko. Obloge za oči preporučuju se samo sa ovako slabim čajem. On svaki put mora da se pripremi svež i služi za samojednu upotrebu.

© 2006 Zoran Maksimović