Grip

kategorija: Disajni organi
Grip ili influenca je veoma zarazna bolest, koja se najčešće karakteriše teškim poremećajima opšteg stanja uz slabije izražene poremećaje gornjih respiratornih puteva. Grip uzrokuju virusi, koji se prenose kapljicama u vazduhu nastalim kijanjem ili kašljanjem zaražene osobe. Javlja se obično u manjim ili većim epidemijama, a u intervalima od približno 30 godina i u svetskim pandemijama. Tada se obično javljaju i teški oblici bolesti sa izraženim komplikacijama, koje mogu biti smrtonosne. Većina zaraženih se ipak oporavlja u roku od nedelju dana, ali kod starijih osoba i onih sa astmom, srčanim i plućnim bolestima mogu se javiti komplikacije u obliku bronhitisa ili upale pluća. Osim kod ljudi, grip se javlja i kod svinja, konja i drugih sisara, kao i kod divljih i domaćih ptica. Neki tipovi gripa mogu se prenositi s jedne vrste na drugu, kao npr. ptičji grip uzrokovan virusom H5N1. 

Lečenje - recepti:

  • Nana, lincura - po 2 kašike, pelin - pola kašike. Dobro promešati i od te mešavine jednu kašiku preliti sa 2 decilitra ključale vode, ostaviti 10-15 minuta da stoji, zatim ocediti i piti triput dnevno po jednu šolju ili svaki sat- dva po nekoliko gutljaja.
  • Šimšir divlji, koren ili kora - pola kašike, kamilica, koren drenka, hajdučka trava - po jedna kašika, list šumske jagode 2 kašike. Dobro promešati i od te mešavine jednu kašiku preliti sa 2 decilitra ključale vode, ostaviti 10-15 minuta da stoji, zatim ocediti i piti triput dnevno po jednu šolju ili svaki sat- dva po nekoliko gutljaja. 
  • List podbela, cvet zove, koren maslačka - po 2 kašike; cvet lipe, bokvica ženska - po jedna kašika. jedaću žlicu.Dobro promešati i od te mešavine jednu kašiku preliti sa 2 decilitra ključale vode, ostaviti 10-15 minuta da stoji, zatim ocediti i piti triput dnevno po jednu šolju ili svaki sat- dva po nekoliko gutljaja. 
  • U 2 decilitra vode ukuva se 4 kašike prave, fino samlevene kafe, u to se nacedi sok od jednog povećeg limuna, uspe 4 kašike ruma i sve zajedno popije u trenutku kad se oseća napad groznice. 
  • Zovin list, koren anđelike, kamilica, cvet lipe, kantarion, cvetovi vrbe, list divizme, koren anisa - od svakog uzeti po jednu kašiku i čen belog luka. Sve se dobro usitni i dobro promeša. Od te mešavine se jedna kašičica prelije sa 200 g ključale vode i ostavi da stoji poklopljeno 15 minuta. Pije se ujutro natašte i uveče po jedna šolja. 

© 2006 Zoran Maksimović