Kijavica

kategorija: Uho, grlo i nos
Bolesti nosa. Kijavica je najpoznatija i najcešca bolest nosa. To je, u stvari, upala nosne sluznice. Bit oboljenja sastoji se u tome da sluznica jako otice i zacrveni se. Ujedno je izlucivanje sluzi jako pojacano. Celi tok upale zove se katarom. Kijavica je nosni katar koji se javlja u vecini slucajeva u lakom obliku, ali kadšto je i ozbiljna bolest zbog koje celi organizam znatno oslabi. Kijavica izaziva sledece tegobe: jako zacepljenje nosa, snažni poticaj na kihanje, tupu bol u glavi, uglavnom u predelu cela, te neugodno osecanje i malaksalost. Sve su to posledice oteknute sluznice nosa. Nosni otvori su jako suženi zbog cega kroz njih veoma teško prolazi vazduh. To je razlog što prehladeni Ijudi cesto otvaraju usta (dišu na usta). Kada se nosni katar potpuno razvije, upaljena sluznica izlucuje velike kolicine sluzi koja može teci danima. Suzne žlezde ocnih šupljina takode su jako podražene i mešaju svoju slanu izlucevinu s nosnom sluzi. Svojom oštrinom te izlucine nagrizaju kožu gornje usnice koja takode postaje ranjiva i crvena te lako puca. Izlucivanje sluzi postupno prestaje i zdravlje poprima normalan tok.
Prehlada je uzrok kijavice. Medutim, tu bolest mogu prouzrokovati podražavajuci gasovi, prašina te mnoge zarazne bolesti.

Lečenje - recepti:

Za Lecenje toga oboljenja daju se dva leka u vidu caja, a bolesnik može da koristi lek koji mu bolje odgovara


Sastav čaja: 1

  • 20 g moraca
  • 20 g korijena beloga sleza
  • 20 g listova podbiela
  • 20 g majcine dušice
  • 20 g listova bokvice (muške i ženske)
Trave jako usitniti i zajedno smešati. U 1 litru prokuvane i ohladene vode uvece staviti 10 g mešavine i mociti do jutra. Nakon toga staviti na vatru i kuvati poklopljeno 1 minut, zatim poklopljeno hladiti. Hladnom caju dodati 6 kasika meda i mešati otprilike 2 minuta. Procediti u bocu i piti 6 puta dnevno po 1 dcl uz dodatak sveže ocedenog limunovog soka. Ako se radi o starijoj osobi, uz limunov sok može se dodati i jedna supena kasika rakije i to u svaki drugi napitak; znaci, dnevno se mogu uzeti 3 kasike rakije

Saslav Caja: 1

  • 20 g šipurike
  • 20 g majcine dušice
  • 20 g plodova divlje drace
  • 20 g divljeg sleza
  • 20 g cvetova trna
Trave jako uslitniti i smešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 5 g mešavine i poklopljeno kuvati 1 minut, zatim poklopljeno hladiti. Hladan caj procediti u bocu i u toku dana piti svaka 2 sata po 1 dcl. Po želji caju se može dodati med ili šecer, a jace osobe u 1 dcl caja mogu dodati kafenu (malu) kasiku rakije.
U toku lecenja, bez obzira koristi li se prvi ili drugi lek, svakog dana potrebno je 3 puta dnevno posle jela pojesti po 1 cešanj beloga luka. Hrana treba da bude nešto tecnija i mlaka. Ukoliko je bolesnik pušac, mora odmah odbaciti duvan; inace, ne sme se zadržavati u prostoriji u kojoj se puši

© 2006 Zoran Maksimović