Nosni polipi

kategorija: Uho, grlo i nos
Medu bolestima nosa važno mesto zauzimaju izrasline tkiva, koje su uopsteno poznate pod imenom polipi. To su vecinom sluzni polipi koji imaju sluznicu, te su isto gradeni kao i oni. Rede nastaju tvrdi polipi, koji se sastoje iz vlaknastog veziva. Svi su polipi puni krvnih sudova i zbog toga naginju krvarenju.
Nosni polipi nastaju obicno zbog kronicnog nosnog katara. Pojavljuju se pojedinacno ili u skupinama. Znakovi toga oboljenja su kronicna kijavica i zacepljenje nosa. Ljudi koji imaju nosne polipe dišu na usta, jako disu i govore kroz nos. U mnogim slucajevima uz to se pojavljuje i nesnosna glavobolja i neuralgija na licu 

LeÄenje - recepti:

Pre svega, polipe je potrebno ukloniti operativnim putem, a ako to ne uspije, naciniti caj od sledece mešavine trava


Sastav Äaja: 1

  • 20 g korena belog sleza
  • 20 g korena koprive
  • 20 g listova maticnjaka
Trave jako usitniti i smešati. U 1 litru prokuvane i ohladene vode uvece staviti 5 g mešavine i namociti do jutra. Nakon toga staviti na tihu vatru da provri. Ohladiti poklopljeno, zasladiti medom ili šecerom i u jednakim vremenskim razmacima piti caj 6 puta dnevno po 1 dcl. Uz taj caj, bolesnici s jace razvijenim polipima, koji teže govore, treba da uzimaju medom zasladen kompot od neoguljenih kiselih jabuka.
Za lecenje polipa korisno je i udisanje pare (inhalacija). Udisanje pare vrši se nad slabim odvarom od trine koja u sebi ne sme imati detelinu. Udisanje pare vrši se pre spavanja u trajanju od 20 minuta, posle cega je potrebno ostati još 1 sat u toploj prostoriji. Nakon udisanja pare, u nosnice ukapati po 4 kapi kantarion ulja te istim uljem namazati s vanjske strane celi nos. Mazati lagano, da koža upije što više ulja.

© 2006 Zoran Maksimović