Mokrenje u snu

kategorija: Bubrezi i mokraćni kanali
Noćno mokrenje (Enuresis nocturna) je nehotično mokrenje u krevet za vreme sna, kod djece iznad navršene pete godine života. Može se produžiti i do školskog doba, ali to je krajnja granica da se nešto učini. Ako kontrola mokrenja nije nikada uspostavljena, govorimo o primarnoj enurezi, a ako dete počne ponovo mokriti u krevet nakon suvog perioda od šest meseci radi se o sekundarnoj enurezi, koja obično nastaje uslijed nekog stresa.

Lečenje - recepti:

  • Ljupine od jaja dobro se operu, osuše i u avanu dobro istuku u fini prah. Taj prah daje se bolesniku na vršku noža svako jutro natašte. To se ponavlja tako dugo dok bolesnik ne ozdravi.
  • Rastavić, divizma cvijet, kantarion - po jednu kašiku; medveđe grožđe, hajdučka trava - po 2 kašike. Sve dobro promešati i od te mešavine jednu kašiku preliti s a 2 decilitra ključale vode. Pije se triput po jedna šolja. 
  • Svake večeri pre spavanja uzeti pola kašičice praška od petrovca. To vredi i kod nepovoljnog mokrenja kod žena. Uzima se duže vrijeme. 
  • Uzme se sok od pola kg limuna u koji se stave ljuske od pet jaja, prethodno dobro opranih. Kad se ljuske u limunovom soku rastope, dobro se promeša i nalije u jednu bocu. Od tog leka uzima se triput dnevno po jedna šoljica u obliku limunade. Mora se vodom razrediti.
  • Deca koja mokre u snu u postelju treba da piju čaj od ječma ili prosa svake večeri pre spavanja po jednu šolju. Jedna kašika prosa na 300 g vode, kuvati 2-3 minute. 
  • 20 g zdrobljenog koprivinog semena i 60 g raženog brašna, pomeša se i doda malo vode i meda da se dobije testo, napravi 5 kolačića i ispeče. U toku 20-30 dana uveče pojesti po 1 kolačić.  

© 2006 Zoran Maksimović