Kašalj veliki

kategorija: Disajni organi
Veliki kašalj je veoma zarazna bolest, karakteristična po naročitoj vrsti kašlja sa zacenjivanjem. Od velikog kašlja boluju uglavnom deca do 12 godina. Posle toga je redak, ali od njega mogu bolovati i vrlo stare osobe, ukoliko ga nisu dotle prebolele.

Uzročnik velikog kašlja je gram negativna bakterija Bordetella pertussis. Inkubacija traje prosečno 7 dana. Bolest u svom razvitku prolazi kroz tri stadijuma. Kataralni stadijum. Ovo je početni stadijum bolesti i on se često ni po čemu ne razlikuje od obične kijavice ili nazeba. Dete uporno kašlje, obično nema temperaturu i na veliki kašalj pomislimo samo ako u kući ili u susedstvu ima već slučajeva velikog kašlja. Ali, umesto da prestane, uskoro se, dotle suv kašalj, završava iskašljavanjem jedne male količine rastegljive, providne i lepljive sluzi. Na beonjačama se vidi pokoji proširen krvni sud i ždrelo je crveno. Inače, dete se hrani i dobro spava kada ne kašlje. Ovo stanje traje 7 do 10 dana. Stadijum zacenjivanja. Ovaj stadijum je obeležen naročitim kašljem, po kome je bolest i dobila ime. Prelaz iz prvog u drugi stadijum je postepen. Dete je zahvaćeno dužim isprekidanim kašljem koji traje dok dete ne isprazni sav vazduh iz pluća. Potom uvuče vazduh uz piskav i hrapav zvuk koji liči na nekakvo rikanje. Posle udisanja uhvati ga ponovo grčevito kašljanje, koje se često završava povraćanjem i izbacivanjem rastegljive lepljive sluzi. Za vreme ovog stadijuma dete je već izmoreno, oslabi, mogu da nastupe nagle komplikacije u plućima, oko očiju se pojavi otok, beonjače ponekad potpuno zakrvare itd. Ovaj stadijum traje oko dve nedelje. Stadijum izlečenja. Ovaj stadijum praćen je kašljem koji već više liči na zreo kašalj posle nazeba nego na kašalj sa grčevima iz drugog stadijuma bolesti. Kašljanje je ređe, bolesnik ređe povraća, bolje se hrani i počinje da se oporavlja. Taj stadijum traje dve do tri nedelje, tako da bolest traje ukupno oko šest nedelja. Veliki kašalj ostavlja za sobom trajan imunitet. Ako ga neko preboli jedanput, neće ga bolovati ponovo.

Lečenje - recepti:

  • Uzeti po 20 g nane (list), timijana (list), majčine dušice, pitomog kestena, rosulje i dugolisne bokvice. Zatim 3 kašike te mešavine preliti sa pola litre vrele vode, poklopiti, tako ostaviti 2 sata, odliti i piti po jednu kašiku svaki sat. 

© 2006 Zoran Maksimović