Akutni gastritis

kategorija: Organi za varenje
AKUTNI ŽELUCANI KATAR (AKUTNI GASTRITIS) Najučestaliji uzrok akutnom želucanom kataru (upali) je suviše teško, prehladno i neukusno jelo koje se teško vari, a jede neumereno. Tada se sluznica želuca upali, otekne, zacrveni i nastupe poremecaji u varenju Bolest je veoma neugodna.  

Lečenje - recepti: 

Kao što smo u uvodnom delu poglavlja naglasili, za uspešno lecenje želucanog katara, katara dvanaesterca, cira na želucu i dvanaestercu te svih crevnih bolesti potrebno je bezuslovno odbaciti cigarete, alkohol, konzervirane preradjevine, kavu, biber, ljuta zapržena jela, jako zacinjena, suva i kisela jela, fermentirani sir i hranu koja nagriza i nadražuje ionako oštecenu sluznicu .

Sastav čaja:

  • 30 g listova pitome nane
  • 30 g cvetova kamilice
  • 30 g cvetova i listova kunice
  • 30 g listova i cvetova vreska - plavoga cveta
  • 30 g stabljike petrovca
  • 30 g listova i cvetova maticnjaka
Trave usitniti i smešati. U 1 1/2 litru vode preko noci namociti 5 g mešavine trava. Ujutro kuvati - kad prokljuca, poklopljeno kuvati 1 minut, zatim ohladiti poklopljeno i preliti u bocu. Svu kolicinu caja popiti u toku dana: po 1 dcl pre i posle jela, a preostalu kolicinu u toku dana umesto vode. Za vrijeme lecenja hranu je potrebno jako raskuvati i pripremati na ulju. U manjoj kolicini može biti zastupljena masnoca životinjskog porekla, ali se jelo ne sme zapržiti. Umaci ne dolaze u obzir. Od svega je ponajbolje jesti jako raskuvanu (rastvorenu) zelen. Dopušteno je uzimati i med s cajem. Preporuceni postupak lecenja traje do 2 meseca

© 2006 Zoran Maksimović