Hepatitis

kategorija: Organi za varenje
Virusni hepatitisi, u narodu poznati kao zarazna žutica, predstavljaju zapaljenje jetre koje zahvata jetru u celini. Virusi hepatitisa su dobili nazive prema abecedi: virus hepatitisa A, B, C, D, E, G, a u novije vreme pominje se i TT virus. Zajednička osobina im je da prvenstveno napadaju jetru, mada mogu dovesti do oštećenja i drugih organa i tkiva. Put infekcije je različit. Virusi hepatitisa A i E se izlučuju iz organizma stolicom, a unose preko usta. Virusi hepatitisa B, C, D, G i TT se unose parenteralnim putem, što znači putem zagađene krvi, sekreta ili ekskreta. Neki od njih daju samoograničavajuće zapaljenje jetre kao što je virus hepatitisa A i E. Nema hroničnog nosilaštva virusa, niti hroničnog zapaljenja jetre, ciroze jetre ili primarnog karcinoma jetre. Izuzetno retko oboleli od hepatitisa A može završiti nepovoljno, a E ima loš ishod samo za trudnice. Hepatitis B, C i D mogu dati hronično nosilaštvo, hronično zapaljenje jetre, cirozu i primarni karcinom jetre. Za hepatitis B postoji specifična prevencija - serum i vakcina. Za hepatitis C nema ni seruma ni vakcine. To je veoma promenljiv virus koji ima šest osnovnih tipova i 100 podtipova. Ako se da vakcina za jedan, pacijent je nezaštićen za sve ostale. Radi se o virusu koji stalno mutira. 

Lečenje - recepti:

 • Koren vodopije (divlja cikorija) - 4 kašike, koren i list maslačka, hajdučka trava, cvet i list vodopije po 3 kašike. Dobro promešati. Od te mešavine jednu kašiku kuvati 3-4 minute u 3 decilitra vode. Ostaviti da stoji 10-15 minuta, zatim ocediti i piti nekoliko puta dnevno po jednu šoljicu. Gornji je čaj još korisniji ako je bolest u vezi sa žučnom kesicom, slezinom, kamencima u žučnoj kesici ili oštećenim trbušnim organima. 
 • Nepotpuno zrele šišarke i mladi izdanci hmelja, kora divljieg šimšira, ladolež (cela biljka sa korenom) - po 2 kašike, slatka paprat, vodopija - po 3 jkašike. Sve se dobro promeša. Od te mešavine jednu kašiku kuvati 3-4 minute u 3 decilitra vode. Ostaviti da stoji 10-15 minuta, zatim ocediti i piti nekoliko puta dnevno po jednu šoljicu. 
 • Seme jetrenke (Hepatica triloba) odlično je sredstvo protiv bolesti jetre, žuči i žučnog kamena. Uzima se mala kašika semena i kuva minutu u 2 decilitra vode. 
 • Kičica, očajnica, list i cvet vodopije - po dve kašike; stolisnik, hmelj, koren vodopije, rusomača - po jednu kašiku. Sve dobro promešati. Od te mešavine jednukašiku kuvati 2-3 minute u 2 decilitra vode. Zatim ostaviti da stoji 10-15 minuta poklopljeno. Nakon toga se procedi, pravim medom zasladi i pije triput dnevno pre jela ili svaki sat-dva po nekoliko gutljaja. 
 • List agave u suvom stanju dvaput dnevno u obliku praška na vrhu noža popije se čajem od steže (Potentilia anserina). 
 • Petrovac i vodopiju uzeti u jednakim delovima. Jednu kašiku te mešavine kuvati 2-3 minute u 3 decilitra vode. Pije se nekoliko puta dnevno po jedna šolja. 
 • Protiv žutice treba uzeti od usitnjenog korena trave od srca (Potentilla tormentilla L.) dve ravno napunjene ka[ike u litru vina. To prokuvati i od tog vina uzeti svaki sat-dva po jednu kašiku. 
 • Leskovo lišće u proleće nabrano u šumi i osušeno u hladu na promajnom mestu. To lišće se usitni i od toga jednu punu kašikicu staviti u lončić; na to se nalije toliko belog vina da svi listovi budu potopljeni. Šoljica, boca ili staklenka dobro se zatvori i ostavi preko noći da stoji. Ujutro natašte vino se popije. Ponavlja se svako jutro 12-16 dana i bolest je izlečena. 
 • Prah cveta različka uzimati dnevno do 4 grama. 
 • Sitno iseckanog omana (koren) preliti sa 2 decilitra vrele vode. Poklopiti, ostaviti 2 sata, procediti i piti svaka 2 sata po 1 kašikicu. 
 • Pomešati po 10 g matičnjaka (list), kamilice, nane (list), hmelja (cvet) i valerijane (koren). Uzeti 1 kašiku ove mešavine i preliti sa 2 decilitra vrele vode. Ostaviti poklopljeno 3 sata, odliti i piti. Potrebno je zasladiti medom.

© 2006 Zoran Maksimović