Kamen u žuči

kategorija: Organi za varenje
Postojanje kamena u žučnom traktu. Po sastavu mogu biti: holesterolski, mešani i pigmentni. Većina onih koji imaju žučne kamence nemaju tegobe. Za ove kamence, koje ne prate simptomi bolesti, u medicini se koristi naziv ''tihi kamenci''. Kod manjeg broja, već 30 minuta nakon obilnog i masnog obroka može se javiti bol u gornjem delu trbuha, mučnina i povraćanje. Najjači simptom koga stvaraju kamenci jeste žučna kolika: jaka, konstantna, mukla bol u gornjem, desnom kvadrantu trbuha, odnosno pod desnim rebrenim lukom. Bol počinje naglo, iznenada, traje nekoliko sati, nakon čega ostaje osećaj tupe, mukle boli naredna 24 sata. Bolesnici su često nemirni u potrazi za položajem tijela koji bi im smanjio bol. Bol se može karakteristično širiti pod desnu lopaticu. Opstrukcija (začepljenje) žučnih vodova kamencem može dovesti do upale žučne kesice. Interesantnoje da od kamena u žuči više boluju žene nego muškarci.

Lečenje - recepti:

  • Šestonedeljna terapija sokom od rotkve pomogla je u svim slučajevima, osim kada je bila reč o nerastvorljivom kamenu, koji se pojavljuje veoma retko. U ovakvom slučaju operacija je neizbežna. Rotkva se iscedi u sokovniku koji se koristi u domaćinstvu. Terapija počinje sa 100 g ujutro, natašte, i postepeno se u roku od tri nedelje količina povećava na 400 g, da bi se, opet u roku od tri nedelje, vratilo na količinu od 100 g. Sok od rotkve se ne sme piti ako bolesnik pati od upale želuca i creva! 
  • Dobra mešavina lekovitih biljaka od po 20 g bedrinca, dobričice, hmelja, petrovca, nane i pelena takođe leči kolike i kamen u žuči. Na litar hladnog vina od jabuke ili mošta od jabuke stave se tri velike kašike biljaka i sve se zagreva do ključanja, a onda se skloni sa vatre i ostavi tri minuta da odstoji. Tokom dana svakoga sata uzeti po jednu veliku kašiku, otprilike osam do devet puta ukupno. Pošto tečnost treba piti toplu, čuvati je u termos-boci. 
  • Po 40 g korena maslačka i cikorije i 20 g metvice, pomešati, uzeti 3 kašike te mešavine, preliti sa pola litre vrele vode, poklopiti, ostaviti 2 sata, zatim procediti, i piti po 1 kašiku svaka 2 sata. 
  • Jedna kašika usitnjenog božjeg drvca kuva se 35 minuta u 300 g belog vina. Piti 3-4 puta dnevno po jednu šoljicu tako dugo dok kamenci ne izađu. 
  • Jednu kašiku usitnjenog rastavića stavimo u 300 g vode i kuvamo 2-3 minute.(Prethodno neka se u toj vodi natapa jedan sat.) Uzima se 3-4 puta dnevno po jedna šoljica. Rastavić je izvanredno dobra i za bolesne mokraćne organe. Pije se do potpunog ozdravljenja. 
  • Dve kašike korena belog sleza (usitnjen) kuva se u pola litre belog vina 5 minuta. Pije se svaki sat -dva po dva-tri gutljaja.
  • Pola litre slatkog vina kuva se 5 minuta sa osminom maslinovog ulja. Tu količinu treba piti svako jutro natašte 4-5 dana neizostavno. Treba leći pola sata na levu i pola sata na desnu stranu. 
  • Dve kašike usitnjene suve koprive staviti u pola litre mleka i kuvati dok zavri, ocediti i piti više puta dnevno po jednu šoljicu. 
  • U pola litre belog vina stavimo 2 kašike suvog bršljanovog lišća da stoji bar 24 sata. Uzima se jedna kašikica triput dnevno posle jela. 
  • Pomešati po 25 g hajdučke trave (list i cvet), rosopasa, anisa, smilja, nane i semena sene. Uzeti 1 kašiku te smese i preliti sa 2 decilitra vrele vode. Ostaviti poklopljeno 2-3 sata. Odliti i piti nakon jela 3 puta na dan. 
  • 3 kašike smilja (cvet) preliti sa pola litre vrele vode. Ostaviti poklopljeno preko noći. Sutradan piti u 3 navrata pre jela. 
  • Kamenci koji se stvaraju u bubrezima, žučnoj kesici ili u bešici, najsigurnije se odstranjuju (ako nije gnojna upala) sa Herminimum monorehis (biljka raste u šumama Slovenije). Sveže nabrana, izrezana kao rezanci, stavi se u maslinovo ulje u odnosu 1 : 10 i ostavi 3 meseca izloženo na suncu, a 3 u umereno toploj prostoriji. Nakon toga lek je gotov. Uzima se po kašiku svako jutro natašte. Kako je neugodnog ukusa kapne se nekoliko kapi limunovog soka u kašiku pre nego što lek progutamo. Uveče izvadimo iz boce nekoliko rezanaca hermelike, dobro prožvaćemo i progutamo. Ako želudac ne podnosi ukus hermelike, tada se može ista skuvati u obliku čaja i po želji zasladiti šećerom i toplo piti.

© 2006 Zoran Maksimović