Virak

Drugi nazivi: Vrkuta, rosanica, biserak, gospin plašt, trava od ušljeme i plašt device Marije.
Latinski naziv: Alchemilla vulgaris
Virak
Opis biljke. Višegodišnja biljka. Ima kratak rizom iz koga raste prizemna lisna rozeta i polegnuta ili uspravna razgranata lisna stabljika koja naraste do 50 cm. Listovi su dlanasti, imaju dugu peteljku, nazubljeni su i imaju sjajne dlačice sa donje strane. Cvast je na vrhu u obliku grozda. Cvet je zelenkastožućkast. Cveta od maja do avgusta. Plod je orašćić.

Stanište. Raste u rubnim oblastima šuma i pored puta, na padinama i vlažnim livadama u višim planinskim predelima.

Upotrebljivi delovi biljke. Stablo,lišće, cvet.

Hemijski sastav. Sadrži tanine, katehine, flavonoide, fenol karbonske kiseline i njihove derivate, lignin, lipide, vitamin C. Takođe sadrži gvožđe, bor, mangan, bakar, cink, molibden, nikl.

Lekovito delovanje. Kod poremećaja menstruacije, belog pranja, genitalnih tegoba i nelagodnosti u prelaznim godinama, zajedno s hajdučicom može da reguliše neredovni menstrualni ciklus. Ova lekovita biljka deluje tako što skuplja krvne sudove i brzo leči, a koristi se i kao diuretik i sredstvo za jačanje srca, zatim kod groznice zbog zapaljene rane, kod zagnojene rane, pa i nelečenih i zapostavljenih čireva. On takođe otklanja slabost mišića i udova i pomaže kod malokrvnosti.

Način upotrebe. Pripremanje čaja: 1 puna mala kašika biljke popari se sa četvrt litre vrele vode i ostavi da kratko odstoji. Oblozi: odgovarajuća količina sveže biljke brzo se opere, izgnječi oklagijom i upotrebi kao oblog. Dodatak vodi za kupanje: za potpunu kupku uzme se 200 g osušene ili nekoliko pregršti sveže biljke i stavi se u kofu sa hladnom vodom, da prenoći. Sledećeg dana se sve zagreje i doda vodi za kupanje.

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović