Gorčica crna

Drugi nazivi: crna slacica, cma gorušica, goruštica, ognjica, senf, slacica
Latinski naziv: Brassica nigra
Gorčica crna
Opis biljke: gorčica crna jednogodišnja je biljka razgranate stabljike što doseže visinu više od 1 metra. Listovi su s peteljkom, celoviti ili razlicito izrezani. Gomji su listovi glatki, dok su donji manje dlakavi. Na vrhu stabljike i njenih grana razvijaju se sitni žuti cvetovi u obliku grozda. Komuške su dugacke 2 do 2 1/2 cm i priljubljene su uz stabljiku. U njima se nalaze semenke tamno-crvene do crveno-cme boje . 

Stanište: crna gorcica nalazi se kao poludivlja na obalama reka i šljunčanim i peskovitim mestima. Uzgaja se na tlu bogatom humusom.

Lekoviti deo biljke: za lek se sabiru zrele komuške iz kojih se vadi sitno seme tamnosmedje do crveno-crne boje

Lekovito delovanje: u gorušičinom semenu nalazi se otprilike 25 posto ulja. U manjim kolicinama gorušica , pospešuje izlucivanje probavnih sokova i primanje hranjivih tvari. Prevelike kolicine nisu preporucljive jer mogu uzrokovati nadražaj i upalu želuca i creva, a u žena još i smetnje u menstruaciji te upalu jajnika. Gorušicino ulje izlucuje se bubrezima i deluje na izlucivanje mokraće, a veće kolicine mogu izazvati nadražaje bubrega i smetnje kod izlucivanja mokraće. Najucestalija upotreba crne gorcice ili gorušice je izvana, u obliku tzv. gorušicinog testa ili paste. Kao sredstvo za nadražaj kože testo, pre svega, deluje intenzivno na cirkulaciju krvi. Pasta je izvanredno lekovita jer prodire duboko u tkivo te potice izmenu tvari i u dubljim delovima tela. U tom smislu gorušicina pasta upotrebljava se kod akutnih upala zglobova i živaca, upale pluća, kod jakog bronhitisa, upale porebrice, hripavca, iscrpljenosti, smetnji u cirkulaciji krvi, upale žucnog mehura, bubrežnih grceva, angine pectoris, nadimanja u želucu i crevima te kod kronicne začepljenosti.

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović