Gotu kola

Drugi nazivi: Gotu Kola
Latinski naziv: Centella asiatica
Gotu kola
Opis biljke: Tradicionalno se koristi u svrhu procišcavanja (detoksifikacije) krvi, kao tonik (sredstvo za opste jacanje organizma, ukljucujuci povecanje prirodnog tonusa mišica) i diuretik. Opste prihvaceno je njeno delovanje u lecenju bolesti kože, krvi i živcanog sistema (nervnog sistema). Gotu kola je dobra za povecanje inteligencije (povecava moc shvatanja i razumevanja), pomaže u transformaciji seksualnih fluida , pomaže pravilnom (harmonicnom, uravnoteženom) toku energije izmedu desne i leve strane mozga Na Dalekom Istoku se koristi(la) protiv lepre (gube) i tuberkuloze. I u homeopatiji se koristi protiv lepre i TBC-a plus protiv sifilisa, psorijaze, cervicitisa, vaginitisa i protiv plikova (engl. blisters). Farmaceutske firme na Zapadu je preporucuju protiv nervnih poremecaja, reumatizma, groznice/vrucice i za spuštanje povišenog krvnog pritiska. Do neke mere djeluje protiv umora i u tu svrhu se cesto kombinuje sa ginsengom(žen šen). U kombinaciji sa ginkom, koji poboljšava cirkulaciju (posebno u mozgu, organu za kojeg je dokazano da u ljudskom organizmu troši najviše kiseonika i glukoze), koristi se protiv Alzeheimerove bolesti i bolesti demencija (staracka senilnost, zaboravnost...) uopsteno. 

Poboljšana cirkulacija krvi u mozgu osigurava bolji metabolizam 
(razmenu materija i energija) u mozgu pa povecava njegove performance.

Povecana je mentalna energija i jasnoca, koncentracija i memorija. Delovanjem na neurotransmitere, poboljšava se strujanje nervnih (elektrohemijskih) impulsa. Gotu kola poboljšava cirkulaciju i u mozgu i u nogama (pa necete više imati "teške" noge, edeme, flebitis, varikozne vene i sl.), tj. u celom telu. U tom smislu, deluje slicno ginku. Gotu kola se primjenjuje kod mnogih tipova rana, da bi pospešila zaceljenje i smanjila velicinu ožiljaka koji se formira nakon zarastanja. Gotu kola se takodje koristi u terapiji gripe (influence), lupusa eritematozusa, elefantijaze, raka uterusa, bolesti jetre (kao što su ciroza i žutica odn. hepatitis), atrofije mišica; dobra je za isceljivanje lezija oka te za pojacanje rasta kose, protiv cira na želucu i bolesti grla. Gotu kola je bez premca u revitaliziranju živaca i celija mozga. Takodje se koristi za jacanje imunološkog sistema, omogucujuci telu bolju odbranu protiv štetnih faktora koji bi inace ugrozili/narušili zdravlje.

Zapaženo je i njeno delovanje na nadbubrežne (adrenalne) žlezde koje se sastoje iz razlicitih slojeva i svaki od njih (ukljucujuci i srž tih žlezda) luci niz hormona koji su od ogromne važnosti za sve funkcije tela. Gotu kola jaca te žlezde i to je jedan od argumenata kojim bi mogli objasniti cinjenicu da poboljšava izdržljivost i povecava energetski nivo kod onih koji je konzumiraju. Isto tako treba istaknuti da korištenje gotu kole olakšava depresivno emotivno stanje i poboljšava varenje. Gotu kola unapredjuje relaksaciju i sklad, harmoniju. To što je gotu kola tonik koji jaca žlezde i koji deluje psihostimulativno, ne znaci da ona sadrži kofein i srodne štetne materije. Gotu kola nema nikakve veze sa tzv. kola-orasima (Kola-nut) jer ne sadrži nimalo kofeina ni slicnih supstanci. Gotu kola se može uzimati sama za sebe ili u kombinaciji sa biljkama kao što su Uncaria tomentosa, Yucca, Sarsaparilla (Smilax off.), Ginseng (Eleutherococcus senticosus, Panax ginseng), Fo - Ti (Polygonum multiflorum), Saw Palmetto (seremoa repens - sabla), Licorice (Glychyrrhiza glabra/uralensis), Kelp (Laminaria, Macrocystis, Ascophyllum), Cayenne pepper(Capsicum annum/frutescens), takoder sa korenom biljke Ashwagandha (Withania somnifera), korenom biljke Stillingia sylvatica, alfalfom, te sa vec spomenutim ginkom kao i sa raznim drugim biljkama. Studente ce možda najviše zanimati cinjenica da gotu kola poboljšava pamcenje dok ce svi pod stresom osetiti njeno antistresno delovanje. Spomenimo i to da deluje protiv kongestije te da se kod problema sa sinusima preporucuje uvece i to u dozi od 1/4 kasikice praha. Samlevena u prah cesto je prakticnija za uzimanje nego da je trošite u obliku caja kojeg možda ni niste u mogucnosti pripremiti u svim okolnostima u želeno vreme. Može se uzimati i sveža biljka, kao salata.

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović